Підтримати нас

Як реалізовують проєкти-переможці Громадського бюджету Херсона

Автор статті
26 травня 2020 12:15
1,111
Поширити:

У четвер, 21 травня, відбулося засідання координаційного комітету Громадського бюджету, на якому органи виконавчої влади Херсона звітували про виконання проєктів-переможців.

Нагадаємо,  у 2019 році в Херсоні вперше запрацював  «Громадський бюджет». Це своєрідний конкурс на найбільш цікаві ідеї містян з покращення благоустрою та інфраструктури міста, гроші на реалізацію яких виділяються з міського бюджету. Які саме наміри втілять у життя, обирають голосуванням також самі мешканці. За підсумками голосування торік перемогли 18 проєктів.

Перші щасливчики

Перші три малі проєкти були реалізовані ще наприкінці 2019 року:

№59 - «Хай народна музика лунає - Україну окриляє»

Оркестрові купили дві віолончелі, дві скрипки, гітару, струни, ударну установку, баян, смичок контрабасовий та чохли для інструментів.

№15 -  «Дитсадок мій дім - буде затишно в нім» у Херсонських яслах-садочку №18 повністю оновили та осучаснили м’який інвентар: килими,  покриття підлоги, покривала, матраци, рушники та тюлі.

Завдяки Громадському бюджету тепер діти граються у комфортних і безпечних умовах.

№26 - «Вільне дихання - вільне життя». Для дитячої поліклініки №1 лікарні імені Тропіних за кошти Громадського бюджету придбали ендоскопічне обладнання, воно уможливлює точну діагностику патологій та ЛОР-захворювань у дітей.

Ще 15 проєктів- переможців мають бути реалізовані цього року. За їх виконання відповідальні три департаменти.

Проєкти Департаменту житлово-комунального господарства

Департамент житлово-комунального господарства Херсонської міської ради відповідає за виконання двох проєктів.

Проєкт №58 - «Мрія кожного» планується реалізувати у 2020 році після того, як Департаментом містобудування та землекористування міської ради будуть внесені зміни до детального плану території. Це пов’язано з тим, що розміщення ділянки, яка заявлена під облаштування спортивно-ігрового майданчика, не відповідає містобудівній документації.

«Містобудівна документація потребує стратегічно-екологічної оцінки та громадських обговорень. COVID-19 загальмував це питання. 22 травня планується полегшення карантину і наступного тижня це питання буде розглядатися. Для завершення процедур необхідно приблизно 2 місяці. Після зміни плану розпочнуться тендерні процедури», - зазначив представник Департаменту.

За проєктом №35 - «Дитячий майданчик - місце щасливого дитинства» триває підготовка до  тендерних процедур. Цей процес гальмується через те, що з 19 квітня 2020 року запрацювала нова редакція Закону України “Про публічні закупівлі”, тепер всі проєкти понад 50 тис. грн мають проводити спрощену закупівлю. Директор Департаменту визначив 4 посадові особи, які вивчають зміни у законодавстві та роботу на новому порталі.

“У працівників немає досвіду, їм треба пройти спеціальну підготовку, але в умовах карантину ми не маємо можливості це зробити. Як тільки карантин пом'якшать і проведуть навчання, проєкт буде реалізовано” – додав чиновник.

Проєкти Управління капітального будівництва

Три проєкти-переможці закріплено за  управлінням капітального будівництва.

За проєктом №9 «Будівництво спортивного майданчика та оновлення дитячого майданчика сел. Інженерне» роботи розпочаті,  планують завершити до 1 червня 2020 року.

Проєкт №50 - «All sports for all people (Спорт для всіх людей)» перебуває на завершальній стадії, роботи розпочато у квітні (розроблена проєктно-кошторисна документація, укладений договір з підрядником).

За проєктом №48 -«Відновлюємо історичне минуле-будуємо сьогодення та майбутнє Херсона» укладено договір на розроблення науково-вишукувальної документації щодо проведення реставрації. Термін розроблення та затвердження  робіт триватиме до початку серпня поточного року. Але, відповідно до рішення міської ради від 01.04.2020 № 2307, кошти в сумі 1 016 306,00 грн перерозподілено до резервного фонду для запобігання поширенню COVID-19.

Як повідомив представник управління, у серпні-вересні поточного року ці кошти будуть повернуті на реалізацію проєкту, і після отримання позитивного експертного висновку за розробленою документацією  проведуть тендерні закупівлі із визначення підрядної будівельної організації та розпочнуться роботи з реставрації.

Проєкти Управління освіти

Найбільша кількість проєктів закріплена за управлінням освіти, їх 10.

Так само, як і з попереднього проєкта №41 –  «Відкритий майданчик у школі - антонівський артпростір», кошти у сумі 1 245 000 грн було спрямовано на заходи для боротьби з коронавірусною інфекцією і проєкт реалізують після їх повернення. Чому кошти зняли саме з цього проєкту -  невідомо. До того ж, представник управління повідомив, що проєкти №41 та №55 – «Футбольне поле та комплексний спортивний майданчик» передбачає будівництво, що не входить у компетенцію управління освіти. Тому ще у лютому підготовлено пропозицію на сесію для передачі коштів управлінню капітального будівництва. Але на сесії міської ради це питання досі не вирішили.

За проєктом №18 – «Облаштування дитячого майданчика для дітей дошкільного віку» підрядник закуповує матеріали та проводить роботи, які планують закінчити до кінця місяця.

№8 – «Дитячий інклюзивний майданчик «Місто яскравих мрій»  – протягом 2 тижнів планується провести тендерні торги та закупити необхідне  обладнання. 

№3 - «Сучасний пральний блок у Закладі дошкільної освіти №4» - всі роботи виконані, проєкт завершили 2 тижні тому.

№22 – «Модернізація та утеплення фасаду Херсонського ясел-садка № 64 Херсонської міської ради» – укладений договір з підрядником, матеріали закуплені, ведуться підготовчі роботи. Строк виконання 1.5 -2 місяці в залежності від погоди.

№24 - «Спортивно-ігровий майданчик для Херсонського ясел-садка № 18» – проєкт реалізовано: закуплено огорожу, баскетбольні стійки, інтерактивну панель та інше обладнання.

№30 – «Безпечне майбутнє наших дітей» – нова огорожа встановлена, роботи виконані.

№14 – «Створення якісних санітарно-гігієнічних умов у дитячому садку» – у проєкті було прописано капітальний ремонт трьох туалетних кімнат, але коштів вистачило на чотири. Три вже готові, залишилося облаштувати одну кімнату.

№31 – «Модернізація ігрових майданчиків «Клич друзів - граймо разом» - проєкт на етапі реалізації - усе необхідне обладнання закуплено і буде встановлено.

За підсумками засідання координаційний комітет планує підготувати звернення до міського голови щодо передачі коштів двох проєктів з балансу управління освіти на управління капітального будівництва. А також звернути увагу на незадовільне виконання проєктів Департаментом житлово-комунального господарства та терміново провести навчання співробітників з проведення спрощеної тендерної процедури.

Також члени комітету вирішили  розпочати з 15 червня прийом проєктів на “Громадський бюджет 2020”.

* Інформаційна та промоційна кампанії Громадський бюджет Херсон на 2020 рік проводяться громадською організацією «ІРЦ Правовий простір», громадською організацією «Глобальний погляд», благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» та Онлайн газетою «Вгору» за підтримки Херсонської Міської ради.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ