Підтримати нас

Витік радіації: в Росії розкручують новий фейк про Україну

Автор статті
10 березня 2017 11:03
620
Поширити:

Російські ЗМІ написали про нібито радіоактивний витік в Україні. Послалися на статтю в норвезькому виданні, де про Україну не було жодної згадки.

Фейк опублікувало російське державне інформагентство "РИА Новости" з посиланням на статтю норвезького сайту Barents Observer. У ній ішлося про незначні концентрації радіоактивного йоду-131, зафіксовані в атмосфері по всій Європі. Про це інформує Liga.net.

"РИА Новости" пишуть: "Відомо, що на українських атомних енергостанціях існують серйозні проблеми з централізованим управлінням і виконанням норм і стандартів роботи".

Ця неправдива цитата вперше з'явилася в матеріалі "Комсомольской правды".

В оригінальній статті таких слів немає. Barents Observer опублікувало офіційне спростування дезінформації, поширеної прокремлівськими ЗМІ.

"Цитата – фальшива, нічого подібного немає в статті Barents Observer'а про витік йоду-131. Про Україну в цьому матеріалі взагалі немає ані слова. "РИА Новости" не наводить жодних свідчень на користь того, що радіоактивний йод іде з України. В інших європейських ЗМІ не було повідомлень, що джерело розташоване в Україні", - йдеться у спростуванні.

Новина, що Україна винна в радіоактивному витоці, поширилася в інших російських ЗМІ, зокрема на сайтах "Оперативная линия", "Anna News" і Forum.msk.ru.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ