Підтримати нас

Військовим РФ оголосили підозру: на окупованій території Херсонщини вбили людину

Vgoru
Автор статті
12 січня 2024 10:33
594
Поширити:

Не пізніше травня 2023 року двоє військових РФ у складі в/ч №12676 перебували на території Херсонщини. Їх підозрюють у жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаному з умисним вбивством. 

Підозри опублікували на сайті Офісу Генпрокурора.

Як йдеться в тексті, 38-річний Денис Чернов та 48-річний Ігор Турко відкрито носили зброю, військовий одяг та спорядження, тобто вони мали дотримуватися норм міжнародного права.

В окупованій Новій Збур'ївці Херсонської області 9 травня 2023 року близько 12:00 Турко за попередньою змовою з Черновим у стані алкогольного сп'яніння проникли в будинок місцевого жителя 64-річного Олександра Максименко, стверджують правоохоронці.

Як пишуть слідчі, російські військові заявили, що син Максименко нібито служить у ЗСУ, та почали бити його руками, ногами приблизно 15 хвилин, поки чоловік не вирвався та забіг у будинок.

Турко та Чернов забігли за ними та понад 10 разів вистрелили в Олександра з автомата Калашнікова. Чоловік загинув.

Зазначається, що російські окупанти поцілили в голову та серце.

Дії військових ЗС РФ кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 96 тисяч 767 кримінальних проваджень за фактом порушення законів та звичаїв війни.

10 грудня прокурори повідомили про підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням 32-річному уродженцю Росії, військовослужбовцю 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ Рустаму Шанкіну. 

4 листопада прокурори повідомили підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та в порушенні законів та звичаї війни 42-річному полковнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ Дмитру Лайковому.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ