Підтримати нас

Відновлення українського мовлення в Херсоні

Автор статті
15 серпня 2023 08:42
554
Поширити:

Окупанти, тікаючи з Херсона, підірвали телевежу, тому відновлювати мовлення в обласному центрі досить складно, але це поступово робиться. Про це Медіаплатформі «Вгору» розповів представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Херсонській області Сергій Мовчан.

Одразу після деокупації налаштували телетрансляцію українських програм із боку Миколаєва, пізніше мовлення у форматі Т2 запрацювало вже з Херсона. Зараз в обласному центрі мовить досить велика кількість радіопрограм: суспільний мовник — радіо «Промінь», «Українське радіо» та «Радіо «Культура»; «Армія FM – військове радіо», Перець FM, «Radio NV», «Радіо П’ятниця», «Радіо ROKS», «Радіо «БАЙРАКТАР». 

«Географія радіостанцій досить пристойна, враховуючи те, що фактично трохи більше ніж пів року тому ми ще були під окупацією», – вважає представник Нацради.

Та ворог не дрімає і намагається поширити свій сигнал на деокуповані території. Деякий час у Херсоні певні частоти фіксувалися – нестабільний, нерегулярний, але сигнал проривався. На початку року на частоті 100,9 МГц можна було почути фейкове радіо «Таврія», яке росіяни започаткували ще влітку минулого року в Херсоні.

«І зараз вони його транслюють із Лівобережжя на Херсон, – констатує Сергій Мовчан. –  Але, я так думаю, не дуже вдало, бо останнім часом ми станцію не ловимо, але частота, мабуть, залучена, тому що в ній фіксується білий шум, але мовлення не ведеться».

Ще місяць тому в досить пристойній якості можна було почути на частоті 103,0 МГц російську станцію «Вєсті ФМ», це, вважає представник Нацради, говорить про наявність у ворога дуже потужного передавача. За останніми моніторингами, в обласному центрі вороже радіо нетривалий час було відсутнє (можливо, через технічні проблеми у росіян), але зараз час від часу проривається їхнє мовлення на радіостанції «Вєсті ФМ».

Стосовно телебачення: у цифровому форматі Т-2 також сигнал доходив із лівого берега до Херсона, і його можна було симптоматично фіксувати ще минулого місяця.

«Були такі моменти, що з високих поверхів у спальних районах Херсона можна було зафіксувати певну кількість російських програм, якщо спрямувати антену в бік Дніпра, в напрямку лівого берега. Але то була не стійка якість, і вони фіксувалися нестабільно. Останнім часом ми таких «проривів» по обласному центру не фіксуємо», – стверджує Мовчан.

Найгірша ситуація, на думку медійника, складається в Бериславському районі, громади якого перебувають під дуже потужним впливом роспропаганди. Через наближеність району до тимчасового перебування ворога там працює велика кількість російських ФМ-станцій і російських мультиплексів. У відповідь на те, що ворог поширює на територію Бериславської громади своє мовлення, українська сторона робить симетричні заходи:

«Ми впроваджуємо мовлення в ФМ-діапазоні, запускаємо станції, підвищуємо потужність передавачів, – розповідає Сергій Мовчан. – Останнім часом  встановили новий передавач у Бериславському районі, збільшили потужність передавача у Високопіллі, збільшили потужність передавачів Радіо Байрактар, Українського радіо. Ми намагаємося надати нашим людям наше мовлення».

Останнім часом РРТ (Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення) запустив у тестовому режимі по всій Україні державний мультиплекс МХ-7 – це 12 програм, які працюватимуть у метровому діапазоні (раніше з Т2 працював тільки провайдер цифрового телебачення «Зеонбуд»). Те, що на деокупованій території Херсонщини МХ-7 вже запрацював, представник Нацради називає дуже гарною новиною. Поки що там є 9 програм, але в перспективі буде 12.

«Національна рада оголосила конкурс на частоти, і це дуже гарний показник, що ми працюємо, ми розбудовуємо наше мовлення, ми надаємо можливість українцям слухати українське», – підсумовує Сергій Мовчан.

Нагадуємо, що на тимчасово окупованих землях окупанти навмисно блокують українські медіа. Однак на звільнені території українське мовлення поступово повертається, Суспільне радіо почало мовити в Херсоні з листопада 2022 року. У травні в обласному центрі та прилеглих районах було відновлено цифрове телебачення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ