Підтримати нас

Відбулася презентація книги “20 речей з Херсона”. ФОТО

20 вересня 2024 15:22
108
Поширити:
Усі фото Олександра Корнякова, "Вгору"

19 вересня відбулася презентація книги “20 речей з Херсона”, де зібрані перші 20 історій та артефактів про мирний спротив українців російській окупації.

Захід відвідав фотокореспондент “Вгору”.

У коментарі “Вгору” голова громадської організації "Центр культурного розвитку “Тотем” Олена Афанасьєва розповіла, що книжки також передали в херсонські бібліотеки, де з ними можуть ознайомитися люди.

Начальниця управління культури МВА Світлана Думинська

Вона зазначила, що “20 речей з Херсона” – це не зовсім книга у звичайному розумінні. Її робили як презентаційне видання, що допоможе місцевій владі комунікувати з міжнародною спільнотою. 

Дементій Білий

На заході були присутні троє героїв книги: Дементій Білий, Олександр Корняков і Ксенія Келеберда. Вони розповідали свої історії.

Олена додала, що в той же день цю книгу презентували у Варшаві на міжнародному форумі німецько-українських відносин, де перебували представники Херсонської міської адміністрації, міст Бонн і Кіль.

Окрім цього, на презентації Олена показали нові артефакти, які отримала нещодавно. Один із них посічена уламками збірка творів Тараса Шевченка з Борозенської сільської бібліотеки. 

“Ці книжки пережили окупацію. І поличка, на якій вони стояли, єдина не впала в бібліотеці. Хоча все було на підлозі”, – розповіла Олена Афанасьєва.

Другий – це чорні окуляри та кепка. Завдяки яким під час окупації міста намагалася маскуватися журналістка Ксенія Сіліна. 

  • Автори книги “20 речей з Херсона” намагалися показати різні сфери життя херсонців в окупації – волонтерство, освіту, медицину, життя активістів й простих людей. За словами Олени, у всіх спротив проявився по-різному, але навіть з цієї невеликої кількості історій, як із пазлів, складається відчуття Херсона. Вона сподівається, що ця книга допоможе іноземцям зрозуміти жителів Херсонщини.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів