Підтримати нас

Вбивство браконьєра на Херсонщині: суд відсторонив лісівника від посади

Автор статті
23 січня 2020 14:02
1,009
Поширити:

У суді сперечалися, чи зможе лісівник впливати на покази свідків.

У четвер, 23 січня, відбулося друге судове засідання у справі лісівника Віталія Григор’єва. Віталій під час рейду випадково вбив браконьєра пострілом із рушниці.

Прокурор Володимир Коломієць просив відсторонити Григор’єва на два місяці від займаної посади. Представник звинувачення обґрунтовував своє клопотання тим, що Григор’єв був старшим оперативної групи лісової охорони, тож зможе впливати на свідка — другого учасника рейду. Суддя Галина Радченко підтримала клопотання прокурора.

На фото прокурор Володимир Коломієць.

За словами адвокатки лісівника Марини Єлисєєвої, відсторонення підзахисного від посади означає фактичне припинення рейдів щодо захисту лісу. У той самий час у коментарі онлайн-газеті «Вгору» директор Великокопанівського лісомисливського господарства Юрій Савлук зауважив, що на їх підприємстві працюють дві оперативні групи:

— У складі першої, основної, рейдової групи був Віталій. Вони нікому не підпорядковувалися, окрім мене. Перевіряли працівників нашого та інших підприємств, для них не було чужих, своїх, хороших чи поганих. Віталій був більш надійний і відповідальний, з більшим ентузіазмом все робив.

Ухвала суду.

Нагадаємо, 22 січня Херсонський міський суд обирав запобіжний захід Віталію Григор’єву. 

Як ми писали, ввечері 10 січня, під час рейду з охорони лісу Григор’єв разом з напарником помітив чотирьох лісових браконьєрів, що незаконно випилювали деревину. Віталій намагався затримати порушників, та один з них заскочив в автомобіль і поїхав просто на лісівника. Після трьох попереджувальних пострілів вгору Григор’єв вистрілив по двигуну машини, намагаючись її зупинити, але випадково поцілив у браконьєра. Порушник помер на місці, а Григор’єв викликав поліцію та швидку допомогу.

Наразі слідством займається Державне бюро розслідувань. Лісівнику інкримінують ст. 118 Кримінального Кодексу України: «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця» — карається виправними роботами на строк до двох років, або до трьох років обмеження волі, або до двох років позбавлення волі.

Віталій Григор’єв — колишній учасник АТО, захисник Донецького аеропорту. У 2015 році отримав тяжкі поранення, йому ледь не ампутували обидві ноги. Майже чотири з половиною роки пересувався на інвалідному візку, наразі ходить за допомогою милиць, біоімплантатів із загіпсованими ногами. З осені 2019 року працює у Великокопанівському лісомисливському господарстві.

Нагадаємо, за результатами офіційних ревізій, з 2015 по 2019 рік сума збитків від браконьєрських рубок по Херсонській області склала 343 мільйони гривень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ