Підтримати нас

Валерія Долапчі визнано організатором теракту в Новоолексіївці

11 грудня 2018 11:00
1,051
Поширити:

Херсонський апеляційний суд визнав уродженця Одеської області Валерія Долапчі винним в організації терористичного акту 14 квітня 2016 року в смт. Новоолексіївка Генічеського району. Чоловіка засуджено до п’ятнадцяти років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

По це повідомляє Служба Безпеки України.

Нагадаємо, 14 квітня, приблизно о 13:30 годині, в центрі Новоолексіївки вибухнув автомобіль ВАЗ 21001. Вибух був таким, що фрагменти автомобіля розлетілися на 200 метрів, а навколо горіла земля. Частину капоту «копійки» закинуло на дах двоповерхової будівлі пошти. Пошкодило інші автомобілі, що стояли неподалік. Місцевий житель, який якраз проїжджав повз на велосипеді, - загинув. Шість людей - перехожі та робочі, що неподалік рили траншею, - отримали опіки і травми. Дивом не загинули діти. Поряд школа і уроки якраз мали закінчитися. Але молодших учнів відпустили раніше, а старших затримали після уроків. Це їх і врятувало, діти буквально в кілька хвилин «розминулися» з вибухом. Інакше трагедія була б ще страшнішою.

Організатора теракту співробітники СБУ затримали 7 травня. Досудове слідство встановило, що вибух почали планувати в січні-лютому 2016 року для розпалювання міжнаціональної ворожнечі (значна частина населення Новоолексіївки - кримські татари), залякування населення та провокації воєнного конфлікту поблизу окупованого Криму.

Для конспірації терористи зустрічалися в Херсоні на орендованих квартирах. Щоб професійно підготувати підривника, Валерій Долапчі допоміг йому перетнути адмінмежу з Кримом і вилетіти з Сімферопольського аеропорту до Мурманська. Де той пройшов спецнавчання на одній з військових баз Російської Федерації: як виготовляти вибухові пристрої, приводити їх в бойову готовність і підривати.

З Росії виконавець повернувся 16 березня, і злочинці одразу ж стали підшукувати автомобіль. Придбали його за оголошенням в Інтернеті, в с. Старі Маяки Одеської області. Чи то у них було мало грошей, чи то вирішили на транспорті заощадити, але купили такий старий «Жигуль» за 300 доларів, що частину шляху по трасі до Новоолексіївки (як зафіксували відеокамери), «копійку» довелося штовхати.

Підривник у Новоолексіївку з Херсона їхав сам у машині з вибухівкою. До місця теракту авто підігнав 14 квітня о 01:40 год. Детонатор вибухового пристрою приєднав до акумулятора, і, використовуючи годинник як таймер, встановив відстрочку вибуху через 12 годин. А сам повернувся рейсовим автобусом до Херсона, де на нього чекав спільник і командир. Після того, як ЗМІ написали про трагедію в Новоолексіївці, вони разом виїхали з Херсона в Ізмаїл. Саме там оперативники і затримали організатора.

Однак виконавцю вибуху, тридцятишестирічному Миколі Іоргову, вдалося сховатися. Він переховувався у знайомих в Новонекрасівці Одеської області. Але коли туди прийшли оперативники, городами, втік у плавні. Точне місцезнаходження втікача так і не встановлено. Офіційним шляхом кордон України він не перетинав. Однак його сліди ведуть на непідконтрольну територію нашої держави в зону АТО. Але він може перебувати і на мирній території України і готуватися до нових терактів.

Тому правоохоронні органи закликають всіх, кому відома будь-яка інформація про Миколи Іоргова, повідомити її УСБУ в Херсонській області за тел. (0552) 42-21-29 або старшого слідчого в ОВС Суптелю А.В. за тел. (0505933817, 0552458378).

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів