Підтримати нас

В Україні зібрали перший урожай рослин, із яких роблять найдорожчу спецію - шафран

Vgoru
Автор статті
12 жовтня 2016 02:27
669
Поширити:

Посіяли крокуси на Херсонщині, на ділянці площею півгектара. І зібрали лише півтора кілограма шафрану -- здавалось би, зовсім мізерний врожай.

Та на світовому ринку ціна одного кілограма цих спецій, залежно від якості сировини, становить від 2 до 12 тисяч євро.

Перше в Україні експериментальне поле вирощування крокусів створили кілька селянських господарств за підтримки міжнародних інвесторів із Канади та Америки. Шафран добувають із тичинок цих квітів, пише газета Експрес.

"Об'єднання з Каховського регіону, яке очолює жінка-підприємець Лариса Боден, висадило перші в Україні півтора гектара шафрану й уже зібрало перший урожай, -- розповідає Сергій Потапов, менеджер із розвитку плодоовочевого проекту. -- Інформація про експеримент та його успішне завершення поширилася областю, і вже приблизно 30 невеликих сімейних фермерських господарств на Півдні України хочуть теж вирощувати шафран".

Квіти, з яких отримують спецію, можуть рости на одному місці до п’яти років. Їм потрібно багато світла, тому висаджувати їх слід на відкритих ділянках. З одного гектара крокусів можна зібрати від чотирьох до 12 кілограмів шафрану. Це єдина в світі спеція, у якій вигідно тримати навіть фінансові заощадження, тому її прирівнюють до золота.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ