Підтримати нас

В Олешках проблема з питною водою

Автор статті
14 червня 2023 18:00
1,554
Поширити:

Велика вода принесла із собою загрозу. Волонтерка Оксана Сливканич, яка тримає зв’язок зі своїми земляками, переповідає слова мешканців Олешок, які скаржаться на дуже погану якість води навіть у свердловинах.

Воду як мінімум потрібно кип’ятити. Місцеві фахівці вимірюють деякі параметри питної води, у деяких районах міста показники перевалили за критичну точку, а в деяких навіть перевищують її майже втричі!

Однією з найнагальніших вважає проблему питної води лікар Володимир Шльонський, який до окупації жив і працював в Олешках:

«Біологічного сміття намило дуже багато, – розповідає медик. – І всі рештки загиблих тварин, які опинилися у воді, і скотомогильник, і кладовище – усе, що тільки можна, у воді перемішалось і потрапило у свердловини».

Володимир Шльонський наголошує, що першочергове питання — це забезпечення якісної питної води: не тільки механічне очищування від усіляких залишків, а й хімічних, біологічних агентів, супутників хвороб, які зараз, найімовірніше, будуть поширюватись.

Але окупанти заплющують очі на проблему й запевняють усіх, що вода в Херсонській області відповідає нормам — таку інформацію поширює Росспоживнагляд (по-їхньому – Роспотребнадзор): «негативного впливу на якість води водоносного горизонту не відзначається». Однак їхня риторика починає змінюватися, щодо Олешок інформації поки немає, оприлюднені результати аналізу води всіх 9 свердловин у Голій Пристані: пити її не можна, як за бактеріологічними, так і за хімічними показниками це небезпечно для здоров'я.

Але волонтерам якось вдається на човнах доставляти допомогу, люди обмінюються між собою тим, що мають, і зараз така взаємодопомога рятує Олешки, бо люди фактично заблоковані, росіяни нікого не пропускають, а на додачу ще й обстрілюють.

Докладніше про ситуацію в окупованих і затоплених Олешках читайте у нашому матеріалі. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ