Підтримати нас

В окупації створювала довкола себе Україну: роботи херсонської художниці представлять в Одесі

Vgoru
Автор статті
22 листопада 2023 16:12
908
Поширити:

У виставковій залі Одеського обласного центру української культури, 28 листопада, о 14:00 відбудеться відкриття виставки живопису Оксани Оснач «ІХТІС. Чумацька ікона на рибі» (куратор Андрій Лопушинський).

Про це йдеться на сторінці центру.

Зазначається, що виставка присвячена унікальній чумацькій традиції – іконам на рибі, а саме камбалі. Оригінальні чумацькі ікони, що надійшли до музеїв Києва та Білої Церкви у XIX – початку XX століть, не збереглися. Тому сучасні реконструкції таких ікон дають можливість привернути увагу до українського національного культурного надбання.

Мисткиня розповіла Медіаплатформі “Вгору”, що вперше ікони на камбалах побачили ще в Херсоні до війни. Потім роботи були представлені в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва, у музеї міста Біла Церква та в Миколаївській муніципальній виставковій залі. 

“Особисто я, бачу, що в роботах на камбалі, які я починала як реконструкцію, свідомо чи несвідомо, але в них втілилися мої погляди як художниці та мій попередній досвід”, – розповіла Оксана Оснач.

Також пані Оксана зазначила, що іконопис вплинув на її живопис. Саме тому в Одесі побачать і ікони на камбалі, і патріотичні картини, які були створені під час окупації Херсона.

“Перебуваючи в окупації, я довкола себе створювала Україну. Й оці образи, які я створювала в окупації, вони десь перегукуються з тими образами, які я до цього знаходила на камбалі”, – поділилася художниця.

“Віра в перемогу – стрижень, який мене тримає” – історія творчого спротиву художниці Оксани Оснач.

“Після такої темряви, напевно, нас чекає світле майбутнє…” – читайте в матеріалі журналістки “Вгору” про херсонську мисткиню Вікторію Березіну.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ