Підтримати нас

В Херсоні відбудеться перший популярно-історичний фестиваль “LEGIO Historica”

Автор статті
27 вересня 2018 03:00
818
Поширити:

6-7 жовтня у Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олеся Гончара та Херсонському обласному краєзнавчому музеї вперше відбудеться популярно-історичний фестиваль “LEGIO Historica Херсон”.

Фестиваль організовує громадська організація “Ідеалісти” за підтримки управління молоді та спорту у рамках Міської програми “Молодь Херсона” на 2015/2020 роки.

У програмі фестивалю “LEGIO Historica Херсон” заплановані науково-популярні лекції, презентації за участю українських та місцевих істориків, локація з настільними іграми на історичну тематику та книжковий ярмарок, де будуть представлені книжки провідних українських видавництв.

“Останні роки в Україні, – зазначають організатори, – шалений попит на знайомство з минулим нашої держави. Це не дивно, адже у ході гібридної війни використовується велика кількість історичних аргументів. Українці прагнуть самі розібратись у цьому, утім пропозиція є недостатньою – небагато фахових істориків випробовують себе у популярному жанрі, зате ця сфера привертає до себе величезну кількість маргінальних особистостей. Щоб подолати цю ситуацію, у Києві, на базі КНУ імені Тараса Шевченка відбувся перший подібний фестиваль, який організовували викладачі та студенти місцевого історичного факультету, об’єднання “Likбез. Історичний фронт, учасники якого і почали реалізовувати масштабі популярно-історичні проекти. Після дебюту був проведений ще один фестиваль, успіх цих двох заходів продемонстрував, що концепція обрана вдало. Але, оскільки у Києві і без того проводиться величезна кількість подібних івентів,  їхати з програмою у регіони було логічним рішенням: цією діяльністю “Лікбез” і так займається кілька років, утім, в Херсоні до цього моменту не відбулося жодної сесії”.

Задум організаторів був у тому, щоб не просто організувати виступ відомих київських істориків у місті, а і додати місцевого контексту. Саме тому тут, на фестивалі, виступатимь місцеві історики та краєзнавці, будуть презентовані різноманітні історичні ініціативи, які реалізуються у місті т області. Довершить картину локація з настільними іграми, де відвідувачі будуть пробувати знайомитись з важкими історичними питаннями через таку невимушену призму та книжковий ярмарок, де гості вперше зможуть познайомитися з продукцією провідних українських видавництв, що випускають книжки на історичну тематику.

Організатори називають події фестивалю “Історією для відпочинку”, протиставляючи їх занудним урокам історії, до яких звикли громадяни.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ