Підтримати нас

В Херсоні судили «дезертира гвардії ДНР»

Автор статті
15 серпня 2018 13:00
614
Поширити:

Уродженець смт. Маркеев Чаплинського району Віталій повірив знайомому й хотів заробити на війні «купу шалених грошей».

Тому, на початку 2015 року, вступив рядовим до так званого 2-го загону спеціального призначення Розвідувального управління Республіканської гвардії ДНР.

Наш земляк отримав позивний «таксист», бо був водієм, возив на камуфльованому автомобілі марки BMW начальника штабу Розвідуправління. Носив військову форму російського зразка, та разом з іншими представниками РГ ДНР проживав в гуртожитку Донецького державного інституту здоров’я, фізичного виховання та спорту за адресою: м. Донецьк, вул. Байдукова, буд. 80.

Проте у березні вже втік з «гвардії» до тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. Для цього було декілька причин, зокрема - і грошей не платили «шалених», та й конфлікти з іншими бойовиками почалися.

В Чаплинці у Віталія залишилася мати та родина, але він побоювався повертатися додому, побоювався кримінального покарання. Проте іноді все ж приїжджав до рідних через контрольно-пропускні пункти в’їзду-виїзду «Каланчак» та «Чаплинка».

Він так і не наважився скористатися програмою Служби безпеки України «На тебе чекають вдома» (щодо повернення на підконтрольну Україні територію та звільнення від кримінальної відповідальності громадян, які добровільно відмовилися від участі у незаконних збройних формуваннях (НЗФ) т.зв. «ДНР/ЛНР»). Але правоохоронці самі його знайшли.

В результаті, у березні цього року Віталій підписав з прокурором угоду про визнання винуватості.

Згідно з угодою, він повністю визнав свою вину у скоєнні злочину, передбаченого  ч. 2 ст. 260 КК України (участь у незаконних збройних формуваннях). Зобов’язався співпрацювати з правоохоронними органами у викритті аналогічних кримінальних правопорушень, вчинених іншими особами. Також, сторони узгодили покарання:  5 років позбавлення волі без конфіскації майна та звільнення від покарання з іспитовим строком на 3 роки.

Отже, 10 серпня 2018 року суддя Херсонського міського суду  Наталія Стамбула затвердила цю угоду. «Дезертира гвардії ДНР» засудили до п’яти років, проте одразу випустили на свободу.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ