Підтримати нас

У Херсоні проводять опитування щодо перейменування вулиць

Вгору
Автор статті
23 березня 2024 16:23
495
Поширити:
Фото Олександра Корнякова

У Херсоні розпочався черговий етап громадського обговорення щодо перейменування вулиць у межах закону про дерусифікацію та деколонізацію. Голосування триватиме до 29 березня на сайті Херсонської міської ради.

Про це повідомив краєзнавець, політолог, член комісії з перейменування вулиць Дементій Білий.

Обговорюється перейменування вулиць у Північному, Таврійському мікрорайонах та Центральному, Дніпровському районах міста, пише краєзнавець.

Він зазначив, що пропонують наступні назви на честь Симона Петлюри, Романа Шухевича, Богдана Бандери, Катерини Гандзюк, братів Бурлюків, Поліни Райко, Фелікса Кідера, Олександра Бережного, Терентія Якушева, Євгена Яковенка, лікаря Бонч-Осмоловського, назви на честь відомих кримськотатарських діячів, відомих українських письменників, акторів, вчених. 

“Зручно, що у формі для голосування надається коротка довідка, щоб вибір херсонців був більш свідомий”, – додав Дементій Білий.

  • В Україні ухвалений закон про деколонізацію та дерусифікацію публічного простору. Згідно з цим законом треба перейменувати вулиці та площі, які пов'язані з російською та радянською імперіалістичною політикою. Загалом близько 140 назв потребують перейменування в Херсоні.
  • Пройшли перші громадські обговорення, на яких обрали нові назви Суворовському району та 17 вулицям, скверам, паркам та провулкам. Згодом комісія обрала ще 25 міських топонімів для перейменування.
  • У жовтні стало відомо, як Херсонська МВА перейменувала вулиці в Херсоні. У листопаді в Бериславській громаді в 8 населених пунктах перейменували 28 вулиць.
  • У січні в Зеленівці, Богданівці, Комишанах, Приозерному та Херсоні в межах деколонізації та дерусифікації обрали нові назви для вулиць та провулків.
  • Медіаплатформа “Вгору” дізналася, що в Херсонській громаді не планують витрачати гроші з міського бюджету на перейменування вулиць і заміну вуличних табличок.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ