Підтримати нас

У селищі Антонівка на Херсонщині одну із вулиць назвали на честь ветерана УПА Івана Терлецького

Автор статті
25 квітня 2024 18:53
433
Поширити:
Ірина та Іван Терлецькі. Фото із сайту благодійного фонду "Героїка"

У селищі Антонівка Херсонської міської територіальної громади, одну з вулиць у рамках деколонізації та дерусифікації назвали на честь ветерана УПА, активного діяча українського національного руху Івана Терлецького.

Про це повідомив голова Комітету виборців України в Херсонській області, політолог, краєзнавець Дементій Білий.

Зазначається, що у селищі з’явиться також і вулиця Героїв УПА.

Хто такий Іван Терлецький?

Іван Терлецький народився в 1923 році на Львівщині. В 1944 - 1946 роках воював за Україну у складі Української повстанської армії. В бою отримав поранення та потрапив у полон.

Також він потрапив у  ГУЛАГ   Підрозділ НКВС, який керував системою виправничо-трудових таборів. , а його родина була депортована до Сибіру. У 1970-х роках Іван Терлецький отримав дозвіл на повернення до України, але йому заборонили повертатися на Львівщину. 

Він оселився у передмісті Херсона, в Антонівці. Іван Терлецький брав активну участь у відродженні українського суспільно-політичного життя на Херсонщині. 

Завдяки активній участі Івана Терлецького до Херсона переїхало з Сибіру чимало ветеранів УПА, яким забороняли повертатися в рідні села. 

Разом з іншими ветеранами УПА Іван Терлецький домігся створити першу в Херсоні парафію УАПЦ. Член Братства ОУН-УПА.

Він помер 2 травня 2015 року.

  • У Скадовській міській територіальній громаді Херсонської області в межах Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії” перейменували 44 вулиці та провулків.
  • Нещодавно оприлюднили мапу областей України, на якій вказана кількість вулиць, що підлягають перейменуванню. Найбільша кількість у Харківській, Херсонській, Вінницькій, Дніпропетровській та Запорізькій областях.
  • Комітет із питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав рішення про перейменування 13 населених пунктів у 4 районах Херсонської області.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ