Підтримати нас

У Львові проходить виставка “Вас вітає Музей сучасного мистецтва, Херсон 2002-2022”

13 червня 2024 09:11
212
Поширити:
Усі фото зі сторінки МСМХ

До 15 липня у Львівському муніципальному мистецькому центрі триватиме виставка  “Вас вітає Музей сучасного мистецтва, Херсон 2002-2022” присвячена до двадцятиріччя МСМХ. Вона є хронологічною репрезентацією ключових проєктів від заснування локації до окупації міста.

Про це “Вгору” повідомила координаторка і кураторка виставки Ріна Храмцова.

За її словами, вхід вільний. Однак дітям до 18 років потрібно бути з батьками, бо є вікові обмеження.

“На виставці ми хотіли показати та акцентувати саме на важливих проєктах, які були за всі 20 років. Представлено понад 40 проєктів”, – розповіла координаторка.

На виставці представлені роботи Вʼячеслава Машницького, Поліни Райко, Стаса Волязловського, Жанни Кадирової, Юлії Волязловської, Семена Храмцова, Миколи Маценка, Олександра Жуковського, Олександра Печерського, Маргарити Болгар, Віктора Покиданця, Юрія Білей, Миколи Карабіновича, Сашка Довгого, Юлії Манукян, Леся Касьянова.

Ріна Храмцова згадує, що  5 березня 2022 року, коли хотіли відзначати 20 років існування самого простору, Херсон вже окупували російські війська. Тому всі плани скасували.

“Слава Машницький і Семен Храмцов зустрічали це 20-річчя на Площі Свободи, на мітингу. Це був перший мирний мітинг херсонців проти окупаційної влади, яка вже тоді стояла на площі. Тоді Слава сказав свою відому фразу, що перемогти – це особливе мистецтво”, – додала кураторка проєкту.

Також вона зазначила, що в цьому році надрукують перший каталог музею. У ньому представлять всі проєкти від заснування до сьогодні.

  • Херсонський художник В’ячеслав Машницький зник трохи менше ніж за місяць до деокупації Херсона. 18 жовтня 2022 року про зникнення художника на своїй сторінці у Facebook повідомив друг Машницького Олександр Євстаф'єв. Спочатку він написав пост із проханням знайти Славу, зазначивши, що востаннє його бачили на Потьомкінському острові під Херсоном. Але за декілька годин у коментарях Олександр додав, що на дачній ділянці В’ячеслава знайшли сліди крові, перевернутий стіл і пропажу човна марки Дніпро.
  • В’ячеслав Машницький пішов по стопах свого батька, здобув професійну художню освіту, став членом Спілки художників України. Його квартира, яка перетворилась на мистецький майданчик – разом з Ігорем Платоновим, також сином знаного художника, організував тут Галерею Союз Спадкоємців/02, то Музей сучасного мистецтва.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів