Підтримати нас

У Київській області триває виставка мисткині з Херсона “Чумацька ікона на рибі”

22 вересня 2024 14:35
107
Поширити:
Оксана Оснач та Андрій Лопушинський. Усі фото "Вгору" надала Оксана Оснач

У краєзнавчому музеї в місті Бровари Київської області триває виставка  мисткині з Херсона Оксани Оснач «ІХТІС. Чумацька ікона на рибі».

Про це в коментарі “Вгору” повідомила Оксана Оснач.

За її словами, відкриття відбулося 20 вересня й упродовж жовтня її можна подивитися у Броварському краєзнавчому музеї за адресою: вулиця Героїв України, 6.

Виставка присвячена унікальній чумацькій традиції – іконам на рибі, а саме камбалі. Оригінальні чумацькі ікони, що надійшли до музеїв Києва та Білої Церкви у XIX – початку XX століть, не збереглися. Тому сучасні реконструкції таких ікон дають можливість привернути увагу до українського національного культурного надбання. Окрім цього, там представлені й інші роботи Оксани Оснач.

Загалом це сьома виставка. Якщо не рахувати представлені в липні цього року фотокопії ікон на камбалі в ірландському місті Голвей, розповіла мисткиня.

Оксана Оснач додала, що про цю виставку домовлялися з Броварами ще рік тому.

“Дуже атмосферний музей. Видно, що працівники горять своєю справою. Також зацікавлені були відвідувачі й до цього вони майже нічого не знали про цю тематику”, – зазначила Оснач.
  • Вперше ікони на камбалах побачили ще в Херсоні до війни. Потім роботи були представлені в Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва, у музеї міста Біла Церква та в Миколаївській муніципальній виставковій залі. Четвертим містом, де оселилася виставка живопису Оксани Оснач «ІХТІС. Чумацька ікона на рибі» стала Одеса. Історик Андрій Лопушинський по буквах розшифрувати грецьке слово «іхтіс» (риба) – вийде Ісус Христос, Божий Син Спаситель. 

  

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів