Підтримати нас

У Херсонському музеї зберігається раритетна музична скринька

18 червня 2020 03:00
706
Поширити:

У Херсонському обласному краєзнавчому музеї є унікальний експонат: музична скринька, яку зробили у Швейцарії понад 100 років тому. 

Про це співробітники розповіли на сторінці музею в Фейсбук

Раніше дивовижний музичний інструмент експонувався в літературному відділі музею (в колишній квартирі Бориса Лавреньова), що розташована на  перехресті вулиці Театральної (колишня Горького) та проспекту Ушакова. Тепер експонат переїхав до головного корпусу.

Найцікавіше,  що скринька досі в робочому стані. 

Всередині інструменту є спеціальний механізм - вал зі шрифтами та зубчаста гребінка. Звук починає лунати після запуску заводної пружини, яка обертає вал, а він торкається до зубців гребінки. Цей магічний процес відтворює старовинні мелодії. Схожі механізми вперше з’явилися у XVI столітті в епоху Відродження. Відтворення музики без участі музикантів для того часу було справжнім технічним проривом.

На жаль, в реальності звичайні відвідувачі не можуть “помацати” скриньку - хранителі музею бережуть раритетний інструмент. Але співробітники записали її звуки на відео та розмістили для широкого доступу в соцмережах.  

Почути мелодії більщ, ніж сторічної давнини можна тут:

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ