Підтримати нас

У Каховці вирішували долю "Легендарної Тачанки"

Автор статті
16 січня 2020 10:45
671
Поширити:

Сьогодні, 16 січня 2020 року, у Кахавці відбулася позачергова сесія міської ради з питання щодо знесення монумента «Легендарної Тачанки».

На початку засідання депутати одноголосно підтримали звернення від депутатського корпусу Каховської міськради до Президента України Володимира Зеленського, у якому, зокрема, йдеться , що монумент «Легендарна Тачанка» постановою Кабінету Міністрів України від 2009 року, був внесений до державного реєстру нерухомих майнових об’єктів культурної спадщини України, як пам’ятка монументального мистецтва, що має свій особистий охоронний номер. Тож охороняти цей об’єкт мають на державному рівні.

Відповідно лист, який кaховськa влaдa отpимaлa від Інституту нaціонaльної пaм’яті з вимогою в нaйкоpотші тepміни дeмонтувaти пaм’ятник ” Лeгeндapнa Тaчaнкa” – є безпідставним та не мають законних підґрунть. Адже закон про засудження комуністичного та національно соціалістичного режимів має статтю 4 пункт 3, підпункт 4, який виключає пам’ятки монументального мистецтва з об’єктів демонтажу.

В Інституті ввaжaють, що сaмий унікaльний і мaсштaбний пaм’ятник Хepсонщини підлягaє нeгaйному знeсeнню, оскільки символізує комуністичний тотaлітapний peжим. Тaкож у листі нaгaдують пpо кpимінaльну відповідaльність, якa нaздожeнe кaховську влaду зa нeвиконaння Зaкону – обмeжeння волі тepміном до 5 pоків тa конфіскaція мaйнa.

До початку сесії також виступили активні громадяни та жителі Каховки, які обуренні висновками експертів і вважають їх не об’єктивними. Для них цей монумент, в першу чергу, символ і гордість рідного міста. До того ж «Легендарна Тачанка» є символом щорічного фестивалю і велопробігу.

Прес-аташе мотофестивалю «Тачанка» зауважила, що ця пам’ятка є унікальним і неповторним витвором монументального мистецтва:

«Вже давно вона втратила те ідеологічне значення, яке зараз їй намагаються приписувати. Для Каховки – це безперечний бренд, на теренах нашого міста вже 13 років поспіль відбувається однойменний мотофестиваль «Тачанка», на який з’їжджаються люди з різних країн світу. Я сподіваюся, що депутати та громадськість підтримують збереження цієї пам’ятки».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ