Підтримати нас

У Херсоні вперше встановили рівень забруднення ґрунту після затоплення

Vgoru
Автор статті
09 липня 2023 11:30
409
Поширити:

У Херсоні відібрали перші проби ґрунту, де повністю спала вода після затоплення. Дослідження дозволяють встановити рівень забруднення ґрунту. Зокрема, наявність токсичних речовин та рівень забруднення паразитами. 

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я України.

Як зазначається, станом на 4 липня 95 % проб відповідають гігієнічним вимогам. У 5 % проб, відібраних в районі річкового порту Херсона, зафіксовані перевищення за паразитологічними показниками. Йдеться про яйця гельмінтів та наявність у пробах кишкових цист, які можуть викликати гастроентерит чи дизентерію. Ці інфекційні захворювання передаються через контакт із забрудненими речовинами. 

Щоби запобігти ймовірному зараженню, людям важливо уникати контакту зі забрудненим ґрунтом, зокрема під час обробки землі для сільськогосподарських потреб. Також не вживати забруднені овочі та фрукти й не використовувати воду з криниць на забрудненій території, попереджають у Міністерстві.

Раніше МОЗ попереджало жителів підтоплених територій про небезпеку захворювань через токсичні речовини та збудників інфекцій у воді. Хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ – можуть опинитися в криницях та відкритих водоймах на територіях, які зараз затоплені. 

Санітарний лікар МОЗ України Ігор Кузін повідомив, що після 2,5 тижнів після теракту є найбільший ризик виникнення інфекцій. І це переважно вірусний гепатит A, поліовірус або ентеровірус. Також фахівці до кінця вересня будуть розглядати територію Херсонської області як територію високого ризику поширення холери.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ