Підтримати нас

У Херсоні дерусифікують та декомунізують 135 назв вулиць та проспектів, – Дементій Білий

Vgoru
21 квітня 2023 06:06
2,634
Поширити:

Херсонська міська комісія з перейменування нарахувала 135 назв вулиць, провулків та проспектів, що потребують негайної декомунізації та дерусифікації. Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” заявив краєзнавець, член міської комісії з перейменування Дементій Білий.

“Якщо ми подивимося на назву більшості херсонських вулиць, то більша частина з них має такі ж самі назви, як у російських містах. Тобто ми бачимо, що Херсон – український і херсонці це довели ще минулого року, але фактично місто уособлюється з назвами російських культурних та військових діячів, імперських діячів. І це створювало ілюзію для окупантів, що Херсон проросійський. І, щоби цього більше не було, потрібно провести дерусифікацію”, – зазначив Білий.

У березні Херсонська міська військова адміністрація створила експертну групу з краєзнавців та істориків і вони вже проаналізували понад 1100 назв у Херсоні. З них було відібрано 135, що потребують негайного перейменування.

“Зараз дуже великий запит на перейменування вулиць і від громадських організацій волонтерів, і від звичайних громадян. Є ініціативи щодо перейменування вулиць, які вже розглядаються міською комісією, далі пропозиції будуть винесені на обговорення і за 2 місяці має бути ухвалене рішення”, – каже Дементій Білий.

Повне інтерв’ю з Дементієм Білим дивіться ТУТ.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів