Підтримати нас

У громадах деокупованої Херсонської області планують створити мінізагони з розмінування

13 вересня 2024 20:31
121
Поширити:
Фото: ДСНС Херсонщини

Наразі більша частина деокупованої території Херсонської області вже розмінована. Проте, окрім суходолу, для області актуальним є і питання очищення водних територій.

Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін в інтерв'ю Укрінформу.

За його словами, з початку 2024 року очищено 193 тисячі гектарів територій. Загалом розміновано понад 52% деокупованих територій: це 360 тисяч гектарів, з них 326 тисяч гектарів становлять поля.

Пріоритетність розмінування визначають місцеві військові адміністрації.

“Вони визначають, які поля розміновувати першими, хто в другій черзі. У нас цим процесом керують військові, є координатор від них, який тримає контакт з громадами, з керівниками військових адміністрацій”, - говорить Олександр Прокудін.

Він розповів, що на Херсонщині велика частина водної поверхні, включно з Дніпром та морями також замінована. Задля якісної підготовки фахівців з водного розмінування влада області співпрацює з Японією.

“На майбутнє пропрацьовуємо варіант створення на базі нашої територіальної оборони батальйону для проведення розмінування. І другий варіант: ми хочемо, щоб у кожній громаді були мінізагони з розмінування – як от є пожежна охорона. Навчимо їх, є міжнародні партнери, які готові допомогти обладнанням”, – прокоментував Олександр Прокудін.

Він зазначив, що роботу у цьому напрямі вже розпочали. На базі Херсонської обласної комунальної аварійно-рятувальної служби вже формують такий загін, закуповують все необхідне.

Якщо пілотний проєкт покаже свою ефективність – його поширять на кожну громаду.

  • Станом на серпень 2024 року на правобережжі Херсонщини розміновано 61% полів – це 312 тисяч 87 гектарів.
  • Директор Департаменту сільського господарства Херсонської ОВА Дмитро Юнусов розповів, що російські снаряди та спалена техніка залишають після себе хімічне забруднення. Через це на цих землях неможливо буде вирощувати злаки або овочі. Такі поля потребують повної рекультивації та знезараження.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів