Підтримати нас

У дворічному звіті ООН оприлюднили наслідки підриву Каховської ГЕС

Вгору
Автор статті
23 лютого 2024 07:31
594
Поширити:

Під час повномасштабного вторгнення Росії на територію України найбільше вплинув на навколишнє середовище підрив російськими військовими греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року.

Про це йдеться у дворічному звіті Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні (ММПЛУ): “Захист цивільних осіб: вплив бойових дій на цивільних з 24 лютого 2022 року”.

Унаслідок чого було затоплено щонайменше 80 населених пунктів,
розташованих нижче за течією на берегах Дніпра. 

За спільною оцінкою, проведеною Урядом України та ООН, через повінь було пошкоджено більш як 37 тис. будинків, 37 закладів освіти та приблизно 11 медичних закладів, а також було порушено постачання питної води.

Крім цього, вода затопила понад 11 тис. гектарів лісових угідь, п’ять територій, занесених до  Рамсарського переліку   Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення.  та 12 територій  Смарагдової мережі   згідно з Бернською конвенцією про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі.

“Усі ці наслідки серйозно порушують право на достатній життєвий рівень та на чисте, здорове і стале середовище, як у короткостроковій, так і у довгостроковій перспективі”, – пише Моніторингова місія ООН.

  • Ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС завершилася 30 серпня. Постраждало 180 населених пунктів Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей, у яких проживало майже 900 тисяч населення.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей.
  • Відомо, що російська окупаційна влада на захопленій території Херсонщини значно та навмисно занизила кількість жертв підриву Каховської ГЕС.
  • Військові РФ підірвали Каховську ГЕС 6 червня 2023 року.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС. 
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ