Підтримати нас

“Тримали в ямі, погрожували розстріляти”: розповіли історію хлопчика з Херсонщини, який був у полоні

01 червня 2024 08:57
207
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

16-річний хлопчик із Киселівки під час окупації правобережжя Херсонщини 10 днів провів у російському полоні.

Його історію опублікували журналісти Суспільного.

Як згадує хлопчик, 10 вересня 2022 року він разом із дядьком пішов гуляти. За селом стояла згоріла військова техніка. Дядько зупинився, щоб комусь написати чи подзвонити. У цей час проїжджало четверо чоловіків у військовій формі. Їх зупинили, почали перевіряти телефони, питати, для кого знімали.

Після цього їх кинули в яму біля заправки, де протримали дві години. Російські військові погрожували, що розстріляють, кинуть гранату.

“Було страшно. Потім нам затягли руки пластиковими затяжками, зав’язали очі, накинули на голови мішки й завели в якийсь підвал, у камеру”, – розповідає хлопчик.

За його словами, в камері було 15 людей. Він був наймолодший, найстаршому – 60 років. Хлопчика не били, але допитувати й 4 дні не годували. Інших незаконно ув'язнених, зокрема дядька – били.

21 вересня 2022 року їх вивезли й викинули біля вокзалу в Херсоні. Потім стало відомо, що дядька та хлопчика тримали у будівлі Херсонського апеляційного суду. 

“Я повернувся в село і вже не ходив ні гуляти, ні навіть у магазин. Почав виходити вже коли наші звільнили село. Зараз у нас спокійно, не обстрілюють. Про що я мрію? Та ні про що. Не будую особливих планів. Як Бог дасть”, – сказав 16-річний хлопчик із Киселівки.
  • Під час окупації Херсона Роман Баклажов провів 54 дні в російській катівні. Він пережив катування, став свідком багатьох злочинів. Відверта проукраїнська позиція – то вже достатній привід, щоб потрапити до лап окупантів. Але в пана Романа був ще один епізод з минулого, який не міг пройти повз увагу росіян, – у 2014 році він був у складі «Правого сектору». Зараз чоловік, що як ніхто інший розуміє проблеми тих, хто пройшов російські катівні, вважає головною своєю справою допомогу цивільним полоненим. Свою історію волонтер розповів для читачів «Вгору».
  • За різними даними в російському полоні перебувають від 5 до 25 тисяч цивільних українців.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів