Підтримати нас

Температура океану досягла рекордного рівня

Автор статті
15 січня 2020 11:15
731
Поширити:

Температура океанів в 2019 році визнана найвищою за всю історію спостережень, при цьому вона продовжує підвищуватися.

У дослідженні, проведеному міжнародною групою з 14 вчених з 11 інститутів по всьому світу, робиться висновок про те, що останні десять років були найтеплішими за всю історію спостережень за глобальними температурами в океані.

Автори опублікували свої результати 13 січня з закликом до людей повернути назад зміну клімату. Дослідники повідомляють, що глобальна температура океану не тільки збільшується, але цей процес ще й прискорюється.

Згідно з дослідженням, температура океану 2019 року приблизно на 0,075 градуса Цельсія вище середньої за 1981−2010 роки. Щоб досягти цієї температури, океану треба було б 228 000 000 000 000 000 000 000 (228 секстильйонів) джоулів тепла.

«Це дійсно багато нулів. Щоб було легше зрозуміти, я зробив розрахунок. Атомна бомба в Хіросімі вибухнула з енергією близько 63 000 000 000 000 джоулів. Кількість тепла, яке ми помістили в Світовий океан за останні 25 років, дорівнює 3,6 мільярдам вибухів атомної бомби в Хіросімі. Це виміряне потепління океану незаперечно і є ще одним доказом глобального потепління», — сказав Ліцзінь Ченг, провідний автор статті і доцент Міжнародного центру наук про клімат і навколишнє середовище при Інституті фізики атмосфери (IAP) Китайської академії наук (CAS).

Дослідники використовували порівняно новий метод аналізу для обліку потенційно рідкісних даних і розбіжностей в часі в приладах, які раніше використовувалися для вимірювання теплоти океану, особливо від поверхні океану до глибини 2000 метрів. Нові дані дозволили дослідникам вивчити тенденції теплоти, висхідні до 1950-х років.

Дослідження також включає зміни температури океану, зареєстровані Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) в Сполучених Штатах. Два незалежних набори даних вказують на те, що останні п’ять років були найтеплішими за всю історію спостережень за глобальними температурами океану.

2019 рік побив попередні рекорди, встановлені в попередні роки для глобального потепління, і його наслідки вже проявляються у вигляді більш екстремальних погодних умов, підвищення рівня моря і заподіяння шкоди океанським тваринам.

«Глобальне потепління реально, і воно погіршується. І це тільки вершина айсберга в майбутньому. На щастя, ми можемо щось з цим зробити: ми можемо використовувати енергію більш розумно і диверсифікувати наші джерела енергії. У нас є сили, щоб вирішити цю проблему», — впевнені автори роботи.

Крім прогнозів на майбутнє, не варто забувати, що в північній частині Тихого океану вже присутнє аномальне явище: в 2013—2015 роках там утворилася гігантська «крапля», температура якої на шість градусів перевищила температуру всієї води в океані. Вона привела до загибелі морських мешканців — від фітопланктону до зоопланктону, від риби до китів. Що стосується людських жертв, то, попереджають фахівці, гарячі області в океанах можуть впливати на утворення штормів: наприклад, потепління в Мексиканській затоці спровокувало зародження урагану Харві в 2017 році і урагану Флоренс в 2018-м, які забрали життя десятків людей.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ