Підтримати нас

Стара Збур'ївка розвиває інфраструктуру

Автор статті
23 червня 2020 12:50
1,018
Поширити:

У селі Стара Збур’ївка повним ходом ідуть роботи  з благоустрою та облаштування інфраструктури села. Відродження населеного пункту розпочалося лише після приєднання до Голопристанської громади.

Діти - на першому місці

Зокрема, з бюджету об'єднаної міської територіальної громади виділили понад 70 тисяч гривень на придбання нового обладнання для шкільної їдальні початкової школи (загальноосвітня школа в селі складається з двох корпусів  - корпусу початкової школи та центрального корпусу, де навчаються учні середньої та старшої школи).

“У їдальні були старі радянські плити, до них навіть немає вже запчастин. І це було проблемою. Зараз уже куплена і встановлена нова плита за 30 тис.грн, ще 40 тисяч піде на закупівлю іншого обладнання, необхідного для приготування якісного харчування для дітей”, - говорить виконуючий обов'язки старости  Старозбур’ївського старостату Віктор Маруняк.

До того ж, у цьому році харчування для дітей початкової школи буде безкоштовним. Раніше 50% оплачувалось коштом районного бюджету, а 50% - коштом батьків. Зараз оплачуватиметься повністю з бюджету міської громади.

Також, як розповів в.о. старости, у центральному корпусі не було сучасної каналізації та внутрішнього туалету. Нещодавно каналізацію обладнали та під’єднали санвузол. На цьому оновлення школи не завершилося. Донедавна тут використовувалася водонапірна башта Рожновського, але їй було понад 30 років, і вода там уже не відповідала санітарним нормам. Башту  відключили і встановили великий сучасний гідрофор, який забезпечує водою весь корпус школи і нову амбулаторію, що будується неподалік.

Нова амбулаторія та телемедицина

За словами пана Маруняка, будівництво амбулаторії має завершитися вже у вересні. Після введення її в експлуатацію тут встановлять набір сучасного  обладнання для впровадження телемедицини в сільській місцевості. Старозбур’ївська амбулаторія вже отримала його минулого тижня однією з перших у районі.

Обладнання дасть змогу старозбур’ївчанам дистанційно отримувати повноцінні консультації провідних обласних спеціалістів. Насамперед, це стосується фахівців серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, хвороб органів дихання, ендокринології та дерматології.

Світло на кожній вулиці!

Ще для села вже розроблено проєкт  освітлення всіх 22 вулиць, який планують виконати впродовж двох років. Зараз оголошено відкриті торги з реконструкції мереж зовнішнього освітлення на двох центральних вулицях, які є транзитними для сполучення з іншими селами. Це перша черга реалізації проєкту,  вартість електромонтажних робіт складає 240 810 гривень.

За словами Віктора Маруняка, усе це стало можливим саме завдяки включенню села до міської ОТГ.

“Був період у Старій Збурївці, коли ми мали бюджетні можливості облаштовувати село: зробили газопровід, побудували дитячий садок та інше. Тоді 25% податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) залишалося у селі, це був наш основний дохід.  Але то було понад десять років тому. Ті часи минули, коли за постановою КабМіну в селищних рад ПДФО забрали повністю.  Тепер нам, як частині ОТГ, залишається аж  60% ПДФО. Тож ми, нарешті, можемо забезпечити собі облаштування села”, - додав пан Віктор.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ