Підтримати нас

Стара Збур’ївка чекає «сватів»

19 травня 2017 10:06
243
Поширити:

Децентралізація активно крокує Україною. Відповідні процеси відбуваються і на Херсонщині. Уже створено 14 об’єднаних громад, до кінця року планують збільшити цю цифру до 20. Працюють над децентралізацією в Голопристанському районі.

Ще 5 травня в Голій Пристані відбулися громадські слухання. Питання порядку денного: об’єднання з селом Стара Збур’ївка.

Люди цю ініціативу підтримали. І вже 10 травня на офіційному сайті Голопристанської міської ради опублікували проект рішення. Якщо міські депутати ініціативу підтримають, то  процес створення нової ОТГ на Херсонщині продовжиться.

А от за словами сільського голови Старої Збур’ївки Віктора Маруняка, поки жодних офіційних пропозицій об’єднатися сільрада не отримувала.

-Спочатку депутати Голої Пристані мають ухвалити рішення. Потім звернутися до нас із офіційною пропозицією про  об’єднання. Далі вже у нашому селі мають відбутися  громадські слухання і повинне  бути рішення сесії. Я також знаю, що на днях слухання будуть проходити в Новій Збур’ївці. І вони начебто також хочуть об’єднуватися з нами. Так що чекаємо «сватів». Зараз ми збираємо усі цифри, все обраховуємо.  – розповів Віктор Васильович. – Розрахунки показують, що якщо ми об’єднаємось з Новою Збур’ївкою, то нам вже не буде вистачати 5 мільйонів на фінансування соціальних об’єктів.

За словами Віктора Маруняка, він взагалі проти об’єднання. На його думку, у столиці вже і самі не раді такому процесу, бо 90% громад «висять на шиї» у держави.

-Щодня заходжу на сайт найпершої ОТГ Херсонщини – Кочубеївської. Подивився їх бюджет на 2017 рік. Був 2, а став 15 мільйонів. Проте «собака зарита» саме у видатках. На що ідуть їх бюджетні кошти? На зарплати та оплату комунальних послуг . І це «при жорсткій економії». В Україні є всього десяток об’єднаних громад, які добре живуть. І живуть вони за рахунок великих підприємств, що там  розташовані. – ділиться думками сільський голова Старої Збур’ївки.

Не вірить Віктор Васильович і у примусове об’єднання, яким залякують сільські ради. Мовляв, якщо до кінця 2017 року не об’єднаєтесь добровільно – це зроблять за них чиновники.

-В Україні 80% сільрад ще не об’єдналисья. Наступні вибори в ОТГ призначені на жовтень. Не думаю, що до того часу щось  кардинально зміниться. Навряд чи будуть стільки людей примусово «заганяти» в громади. Нам ставлять в приклад польську реформу місцевого самоврядування. Проте ніхто нам не каже, що підготовка до неї тривала 15 років. Тоді у інфраструктуру сіл вклали $60 млрд. Це були грантові кошти. У селах зробили дороги, відремонтували школи, провели Інтернет. І лише тоді цю «цукерку» передали місцевим громадам. У нас же всі ремонти перекладають на плечі громад.  Чому нам, наприклад, не взяти досвід Франції? Там не займались укрупненням, там є громади і по 300 чоловік. Там просто передали на місця набагато більше повноважень. – розмірковує Віктор Васильович.

До речі, він запевнив, що у випадку об’єднання з Голою Пристаню не буде балотуватися на посаду голови чи старости. Бо за 11 років на посаді сільського голови дуже втомився.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ