Підтримати нас

Справу лісника-атошника, який убив браконьєра, почали розглядати по суті

Автор статті
28 вересня 2020 14:00
833
Поширити:

Не тільки в Херсоні, а й, мабуть, у всій Україні продовжують пильно стежити за процесом у справі Віталія Григор'єва, який у січні цього року застрелив лісоруба-браконьєра.

24 вересня в Голопристанському районному суді Херсонщини розпочався розгляд по суті справи. Віталія Григор'єва, колишнього учасника АТО, який до того ж внаслідок бойових дій втратив ноги і змушений пересуватися на протезах, обвинувачують у вчиненні умисного вбивства при перевищенні меж необхідної оборони та перевищенні заходів, необхідних для затримання злочинця (стаття 118 Кримінального кодексу України).   

Як повідомляє адвокат лісника Марина Єлисєєва, попередній прокурор не пройшов переатестацію, на його заміну прибув один із групи прокурорів у справі В'ячеслав Слідзюк. У судовому засіданні прокурор виклав обвинувальний акт, в якому зазначив, що Григор'єв вистрелив у «Ниву», «хоч і не бажаючи, але свідомо допускаючи настання смерті».

Також, на думку звинувачення, про непрямий намір лісника на вбивство свідчить те, що, «будучи правоохоронцем і ветераном АТО, він мав теоретичні та практичні навички поводження з вогнепальною зброєю». Звинувачення вважає, що «обраний Григор'євим спосіб захисту від суспільно небезпечного посягання браконьєра явно не відповідав небезпечності посягання, обстановці захисту і здійсненню заходів, необхідних для затримання злочинця». За версією прокуратури, лісник вистрелив у «Ниву», коли та була на відстані 16,3 метра, тільки починала рух і їхала не прямо на нього, а під кутом 30 градусів.

Натомість адвокати Марина Єлисєєва і Ольга Веретільник мають іншу версію подій. 

- Захист упевнений, що правоохоронець Віталій Григор’єв діяв у межах необхідної оборони, застосував вогнепальну зброю для зупинки автівки під керуванням загиблого, одного з чотирьох лісових браконьєрів, який спостерігав за місцевістю, а коли побачив лісника, раптово сів за кермо і, не реагуючи на попереджувальні постріли, поїхав з вимкненим світлом фар на Віталія. Ветеран АТО Віталій Григор'єв у 2015 році під час захисту Донецького аеропорту в бою отримав важкі вогнепальні осколкові поранення та переломи кісток ніг, переніс ампутацію і трансплантацію, фактично пересувається  на протезах за допомогою милиць. Має інвалідність першої групи. Він не міг ані відбігти, ані відскочити від автівки, тому для відвернення небезпеки для  свого життя зробив постріл у решітку авто. Куля потрапила трохи вище, у скло безпосередньо над капотом, але в результаті трагічного збігу обставин водій загинув.

Захист також навів приклади процесуальних порушень, упередженості, необ'єктивності і неповноти досудового розслідування.

Раніше захисту вдалося під час слідства через суд скасувати повідомлення про підозру, проте прокуратура скасувала ухвалу слідчого судді через апеляційну інстанцію.

Наступне засідання призначено на 5 листопада о 15:30.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ