Підтримати нас

Справу лісника Віталія Григор'єва призначено до судового розгляду

Автор статті
11 серпня 2020 13:00
1,038
Поширити:

Суддя Голопристанського районного суду Херсонської області Максим Данилевський призначив розгляд справи Віталія Григор'єва, хоча захист клопотав повернути обвинувальний акт прокурору, - адже порушено Конституційний принцип презумпції невинуватості.

Нагадаємо, лісник Віталій Григор’єв — колишній учасник АТО, захисник Донецького аеропорту. Там отримав важке поранення, після тривалої реабілітації може ходити на милицях лише на коротку відстань. З осені 2019 року працює у Великокопанівському лісомисливському господарстві.

Увечері 10 січня  під час рейду разом із напарником вони натрапили на чотирьох браконьєрів, які пиляли дерева. Коли Григор'єв спробував наблизитися до їх автомобіля, щоб перешкодити порушникам утекти, один з них заскочив у кабіну та, не вмикаючи фар, рушив просто на Віталія. Лісник не міг ні відскочити, ні хоча б відкотитися з-під коліс через травми ніг. Захищаючи своє життя, Віталій встиг зробити три попереджувальні постріли в повітря, однак автомобіль не зменшив швидкості.

Тоді Григор'єв вистрілив у двигун, але влучив у середину найнижчої частини лобового скла.

Потім з'ясувалося, що водій якраз нахилявся на сусідне пасажирське сидіння, мабуть, хотів сховатися за панель приладів, а куля поцілила йому в груди.

Машина зупинилася, лісник наказав чоловікові вийти з піднятими вгору руками. Він вийшов, ліг на землю, і - помер...

Поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 118 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця).

У червні матеріали направили до Голопристанського районного суду, вони потрапили на розгляд до судді Максима Данилевського. 

Але спочатку,  на підготовчому засіданні 6 серпня, суддя мав вирішити - чи відповідає обвинувальний акт вимогам законодавства (ст. 291 Кримінального процесуального кодексу). Якщо все нормально - перейти до розгляду справи по суті. Якщо ні -  повернути акт прокурору.

Зокрема, в документі мають бути такі відомості, цитуємо: “виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення”.

Підготовче судове засідання у справі лісника Віталія Григор'єва. Фото Тетяни Назаренко

Під час підготовчого засідання захисниці  Віталія Григор'єва подали клопотання про повернення обвинувального акту прокурору. Як пояснює адвокатка Марина Єлисєєва, документ містить ознаки порушень вимог ст. 291 КПК.

Адже замість конкретної правової кваліфікації звинувачення викладено зміст статті 118 Кримінального кодексу, яка передбачає два різних склади злочину:  або перевищення меж необхідної оборони, або заходів, необхідних для затримання злочинця.

“Якщо особа вчинила один з тих злочинів, то має бути вказано, який саме. Якщо обидва -  має бути визначена окрема кваліфікація кожного з них”, - уточнює адвокатка.

Крім того, за словами представниці адвокатського об’єднання «Міллер і партнери» Ольги Веретельник,  прокурор повністю проігнорував Конституційний принцип презумпції невинуватості.

“У формулюванні обвинувачення прокурор уже “встановив”, що наш клієнт винний. Тобто лісник не обвинувачується у вчиненні, а саме - вчинив злочин”, - пояснює пані Веретельник.

Аби підтримати свого товариша, під будівлею суду зібралися бойові побратими лісника та “кіборга” Віталія Григор'єва. Усі намагалися тримати “бойовий дух” і не піддаватися хвилюванню, але розмова все ж мимоволі зводилася до того зловісного січневого вечора.

Під будівлею суду зібралися бойові побратими та товариші лісника

Самому панові Віталію боляче згадувати той вечір, коли він з напарником виявив чотирьох браконьєрів, які випилювали дерева. Бойовий побратим пана Віталія - Леонід Сергійович на інвалідному візку вважає судове слідство несправедливим.

Але суддя Максим Данилевський не задовольнив клопотання адвокатів про повернення обвинувального акту.  Разом з тим, погодив інші клопотання, - щодо присутності в залі засідань представників ЗМІ та онлайн-трансляцію процесу.

Судове слухання має розпочатися 24 вересня.

P.S. Прокоментувати свою позицію нашому виданню прокурор Володимир Коломієць не погодився.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ