Підтримати нас

СБУ повідомила про підозру генерал-полковнику РФ: один із керівників окупації Херсонської області 

20 червня 2024 07:30
549
Поширити:
Фото: пропагандистські ЗМІ

19 червня Служба безпеки України заочно повідомила про підозру у веденні агресивної війни або агресивних воєнних дій 64-річному російському генерал-полковнику Ігорю Турченюку. Він – один із керівників окупації Херсонської області. 

Про це йдеться у тексті підозри, що оприлюднена на сайті Офісу Генерального прокурора.

За даними слідства, Турченюк перебував на посаді командувача угрупування військ “Юг” Національної гвардії РФ. 24 лютого 2022 року підпорядковані йому підрозділи військових РФ незаконно перетнули адміністративний кордон з окупованим Кримом у районах Чонгара, Чаплинки та Каланчака та прямували в сторону Херсона.

З 24 лютого 2022 по липень 2022 року військові РФ угрупування військ “Юг” виконували незаконні накази Турченюка та вели бойові дії проти ЗСУ на території Херсонської області. 

10 травня 2022 року посилена тактична група 94 полку оперативного призначення Північно-Кавказького округу військ Нацгвардії РФ виконувала завдання з проведення розвідувально-пошукових заходів, доставляла незаконно затриманих людей, встановлювала блокпости біля села Нова Кам’янка Бериславського району.

Військові РФ разом з іншими підрозділами нападали на місцевих жителів, що призвело до загибелі понад 2 тисяч людей, серед яких жінки та діти. 

Генерал-полковник забезпечував незаконне встановлення блокпостів на основних дорогах, на яких проводився огляд, забирались автівки та нелегально ув’язнювали людей.

Також підпорядковані йому підрозділи брали участь у розгоні мирних акцій протесту в Херсоні.

Турченюку загрожує від 10 до 15 років ув’язнення. 

  • 8 червня СБУ заочно повідомила про підозру в порушенні законів та звичаїв війни уродженцю Краснодара (Росія), єфрейтору окремої бригади спеціального призначення Головного управління Генштабу РФ, Степану Суминіну. Він із безпілотника скинув вибухівку на чоловіка та жінку.
  • СБУ в Херсонській області заочно повідомила про підозру у веденні агресивної війни командувачу 49-ї загальновійськової армії Південного військового округу ЗС РФ, генерал-лейтенанту Якову Резанцеву. За його наказом почався наступ на Херсонщину, зокрема на Херсон.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів