Підтримати нас

СБУ повідомила про підозру двом фсбшникам, які причетні до викрадання жителів Херсона

Vgoru
15 квітня 2023 08:50
897
Поширити:

Служба безпеки України повідомила про підозру в порушенні звичаїв та законів війни двом співробітникам фсб юрію бєляцькому та сергію сініцину. Під час окупації Херсона вони брали участь у викраденні та катуванні місцевих жителів.

Відповідні документи опубліковані на сайті Офісу генпрокурора України. 

За даними слідства, 31 березня 2022 року юрій бєляцький, який обіймав посаду заступника начальника 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб рф, наказав затримати жителя Херсона. Окупанти вдерлися до його оселі, забрали 5 тисяч доларів США, 1 тисячу євро, кавоварку, два ноутбуки, системний блок, годинник, фотоапарат та камеру. Чоловіка побили та відвезли до однієї з катівень, яка тоді розташовувалася в центрі міста. Там його продовжили катувати, імітували розстріл та змусили херсонця підписати згоду на співпрацю з фсб. Ввечері того ж дня його відвезли на перехрестя вулиць Українська та Київська, де відпустили на волю. 

Інший фігурант – сергій сініцин, співробітник 3-го відділу 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби фсб рф — 12 червня 2022 року видав наказ на “арешт” іншого жителя Херсона. Його затримали у власному будинку на Великому Потьомкінському острові. Херсонця побили та на катері переправили на правий берег Дніпра. У місті його тримали у катівні за адресою Лютеранська, 4. У полоні потерпілого продовжили бити, утримували у кайданах, близько десяти разів катували електрострумом. Лише після отримання згоди на співпрацю чоловіка 21 червня 2022 року окупанти відпустили.

Наразі обох ефесбешників підозрюються за статтею 438 “Порушення законів та звичаїв війни” КК України. 

За даними Центру журналістських розслідувань, сергій сініцин вже перебуває у розшуку. Інший фігурант – юрій бєляцький – у лютому 2022 року був керівником диверсійної групи, яку планували залучити до організації державного перевороту в Україні.   

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ