Підтримати нас

Самотужки виїхала з окупації, навчається в Києві: історія депортованої сироти з Нової Каховки на Херсонщині

Автор статті
07 квітня 2024 12:45
245
Поширити:
Фото Олександра Корнякова

7 квітня “Новини Приазов'я” опублікували відео з 17-річною Валерією, яка під час повномасштабного вторгнення опинилася в окупації в Новій Каховці на Херсонщині. А коли армія РФ відступала з правого берега дівчину незаконно вивезли до Криму. 

Валерія. Скринщот із відео “Новини Приазов'я”

Там її позбавила права вивчати українську мову. Також вчителі заперечували історичні факти щодо Чорнобильської АЕС і Голодомору.

“Голодомор – це взагалі з пальця висосане. У нас є факти, що ці люди, вони просто хворіли”, – каже Валерія.

Як тоді сказали російські окупанти: "це евакуація на два тижні".

“Два тижні ми пробули в таборі. Потім нас просто кинули. Сказали вибирайтеся самі або їдьте в Росію”, – згадує дівчина.

Валерія була в розшуку, як дитина, яку депортували. З табору її забрала бабуся. У 16 років дівчина вирішила виїжджати з окупації. 

“Підтягнула біологію, українську мову, здала усну співбесіду. І моя бабуся просто мене відпустила, і я поїхала сама. Мені дуже пощастило, що був відкритий Сумський кордон, оцей єдиний пішохідний перехід”, – сказала Валерія.

У столиці дівчину зустріла Ольга з фонду “Голоси дітей”.

“Хоча я цього не планувала робити, але якось от воно само собою вийшло. Я її питаю, хочеш, я візьму опіку над тобою. І вона одразу каже – «Так». І розплакалася”, – поділилася Ольга.

Жінка розповіла, що зазвичай окупаційна влада краде тих дітей, що перебувають в інтернатах, дитячих будинках, тому що в них немає опіки. Потім їх влаштовують у військові родини, де “промивають мозок”.
 
Наразі Валерія навчається в Києві у медичному коледжі й хоче стати реабілітологинею або лікаркою, щоб допомагати військовим.

  • У коментарі Медіаплатформі “Вгору” Дементій Білий розповів, що окупаційна влада забороняє українські книжки, мову та робить все, щоб відібрати у дітей на захоплених територіях історичне минуле України.
  • В інтерв'ю “Вгору” Віталій Сайфутдінов повідомив, що станом на березень 2024 року в Херсонській області в розшуку перебуває близько 500 дітей, яких вивезли на підконтрольну РФ територію.
  • Британська агенція новин Reuters повідомляла, що Росія засекретила дані про дітей, яких окупаційна влада незаконно вивезла з Херсонщини до Криму чи РФ.
  • СБУ повідомила про підозру депутатці держдуми РФ Яні Лантратовій та Інні Варламовій, що є дружиною голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова. Вони незаконно вивезли двох неповнолітніх дітей із Будинку дитини під час окупації Херсона.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ