Підтримати нас

Сам упав чи допомогли: чи зможе одне руде кошеня змінити систему?

Автор статті
14 травня 2020 12:01
899
Поширити:

У четвер, 14 травня, під стінами Суворовського відділу поліції було велелюдно. Херсонці протестували проти знущання над тваринами. Причиною стала загибель через людську жорстокість рудого кошеняти.

Активісти стверджують, що 5 травня молода жінка викинула хатнього улюбленця з вікна власної оселі. Якби небайдужі сусіди не викликали поліцію та не зняли на телефон бесіду правоохоронців з імовірними кривдниками — справа не здобула б такого розголосу.

На відео дівчина не заперечує своєї провини та виправдовує свій вчинок. Упродовж кількох днів після трагедії соцмережі просто кипіли.

Захисники тварин бояться, що справу спробують зам'яти, і хочуть, щоб, принаймні, смерть кошеняти отримала належну оцінку і справедливість перемогла. Тому й влаштували пікет. Організаторка акції громадська активістка Римма Бараненко емоцій не стримувала:

"Зараз винуватці вже найняли адвоката, змінили тактику. Свідчення дав чоловік цієї дівчини, що буцім це його кошеня і воно просто випадково впало з підвіконня. Але на відео видно і чутно, як ця жінка доволі агресивно “захищає своє право” робити з живою істотою все, що заманеться. Ми закликаємо всіх людей — припиніть знущатися над хатніми улюбленцями та над безпритульними тваринами. Рано чи пізно вас упіймають і покарання не уникнути", — запевнила активістка.

Майже одразу до мітингарів вийшов начальник Херсонського відділу поліції Олександр Говорун. Правоохоронець пообіцяв взяти всі справи про жорстоке поводження з тваринами під особистий контроль:

"Херсонським відділом поліції розслідується кримінальне провадження, передбачене статтею 299 ч.1 Кримінального кодексу України за фактом загибелі цього кошеняти. Працівниками поліції вживаються всі необхідні слідчі дії для прийняття законного рішення за даним кримінальним провадженням. Ця справа перебуває на особистому контролі начальника головного управління національної поліції та моєму також. На цю мить ми провели допити, призначено ряд експертиз. В тому числі фахівці провели експертизу з тілом цього кошеняти, аби встановити причину смерті. Я запевняю всіх - найближчим часом буде прийнято рішення",— повідомив Олександр Говорун.

На запитання журналістів чи має дівчина, яка "засвітилася" на відео,  статус підозрюваної, - правоохоронець відповів, що поки ні. Зараз її допитують як свідка. У кримінальному провадженні це подружжя фігурує у  як "ті, на яких вказали, як на осіб, які вчинили злочин".

На акцію протесту херсонці приходили зі своїми чотирилапими друзями.

Під час акції протесту стало відомо і про інші факти насильства над чотирилапими. До протестувальників долучилися жителі району Північний, вони принесли з собою тіло мертвої киці у картонній коробці. Люди розповіли, що це вже 6-ий випадок за останні 10 днів — хтось відкрив сезон полювання на хатніх улюбленців.

"Попередню отруїли, лишилося 4 кошеняти, і це була кішка-годувальниця, сьогодні її вочевидь теж отруїли. Ми хочемо написати заяву до поліції і вимагаємо розслідування — без відмовок. Знайти цього зловмисника і покарати. Зараз поїдемо на Гагаріна 44 — киці зроблять розтин, і ми передамо результати правоохоронцям",— розповіла обурена херсонка.

Цю кішку невідомі вбили сьогодні вранці.

Також активісти поскаржилися, що  правоохоронці не завжди правильно реагують на ці виклики, бо немає чіткого алгоритму дій. На місце приїжджають патрульні, але цього не достатньо, оскільки потрібно проводити слідчо-розшукові дії.

Начальник Херсонського відділу поліції запевнив, що ці прорахунки будуть усунені та пообіцяв, що на місце скоєння злочину буде відправлятися і слідчо-оперативна група, і криміналісти для скорішого реагування.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ