Підтримати нас

Сальдо допоміг експортерам із РФ вивезти понад 30 тисяч тонн зерна з лівобережжя Херсонщини

06 червня 2024 19:46
136
Поширити:
Фото: Pexels

Протягом 2023 року низка російських експортерів вивезли з окупованої території Херсонської області щонайменше 34 тисячі тонн збіжжя на суму 6,2 мільйона євро.

Про це йдеться у спільному розслідуванні «Схем» (проєкт Радіо Свобода), Білоруського розслідувальницького центру та видання Verstka

Зазначається, що пшениця потрапила в Азербайджан і Туреччину, кукурудза – в Сирію, ячмінь – в Іран, а горох – в Іспанію.

Призначений Кремлем окупаційний голова Херсонщини Володимир Сальдо та спеціально створена локальна комісія надавали погодження російським компаніям на експорт української сільгосппродукції за кордон з нульовою або зниженою вивізною ставкою митного збору.

До  комісії увійшли колишні українські політики, які вирішили співпрацювати з окупаційною владою. А саме: ексдепутат Херсонської облради від забороненої партії «ОПЗЖ» Едуард Репілевський та колишній голова Новотроїцької селищної ради Петро Збаровський, колишній депутат Каховської районної ради від «ОПЗЖ»Олексій Скопіч, призначений російськими окупантами «заступник міністра сільського господарства» Сергій Усенко. 

Пшеницю в Азербайджан вивозила російська компанія «Сим-Транс Групп». Вона отримала дозвіл на вивезення з області за квотами 2 200 тонн пшениці та меслину на суму близько 35 мільйонів рублів.

Інша російська компанія – ТД «Фрегат» – отримала квоту на експорт трьох тисяч тонн кукурудзи, яка потрапила в Сирію. Погодження на вивезення 11 тисяч тонн ячменю за квотами отримало ООО «Паллада». Його відвантажили в іранському порту Bandar Imam Khomeini. Перевізник – судно Mikhail Nenashev, яке вже фігурувало в матеріалі «Схем» про незаконне вивезення збіжжя.

Фірма «Агро-Фрегат», яка згадувалася у ЗМІ як учасниця схеми незаконного вивезення зерна з окупованих територій, експортувала до Туреччини пшеницю та меслин. Ця ж компанія у вересні 2023 року відправила до Іспанії 4500 тонн гороху, 2,6 тисячі тонн з яких були завантажені в окупованому Севастополі. У документах йдеться про те, що цю продукцію «Агро-Фрегат» купив на території окупованої Херсонщини в ООО «Б-Агро» та КФХ «Чаплынское». 

  • Аби заробити на залишених українцями господарствах та на перепродажі дешевого зерна до Херсонщини приїхало багато російських окупантів. Серед них журналісти виявили людей з оточення Рамзана Кадирова. Таким чином у лютому 2024 року в селищі Асканія-Нова з'явилася компанія «Агро 24». Її єдиний власник – 43-річний Ельбек Заієв із Чечні. 
  • У 2023 році заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов  розповідав, що за підсумками двох сільськогосподарських сезонів, прямі збитки Херсонщини, завдані росіянами, становитимуть мільярди доларів. Значна частина цих збитків – привласнений врожай (мільйони тонн зерна, овочевий комплекс) і вкрадена техніка. 
  • Росіяни постійно крадуть українську агропродукцію, видаючи її за «збирання врожаю» з окупованої частини Херсонщини. Ще у 2022 році за даними видання Bloomberg, в Україні російські окупанти викрали пшениці на майже 1 млрд доларів. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів