Підтримати нас

Росіяни грабують у будь-якій незрозумілій ситуації, — заступник директора Центру близькосхідних досліджень

Vgoru
Автор статті
20 червня 2023 17:30
1,597
Поширити:

Тимчасово окуповані Олешки на Херсонщині затопило внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС, і частина російських військових почали грабувати затоплені будинки. Учора вони грабували оселі в селищі Рикове Генічеського району, де вибухнув окупантський склад боєприпасів. Вони грабували навіть тоді, коли снаряди продовжували вибухати.  

Про це розповів у прямому ефірі Медіаплатформи “Вгору”  заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

“Росіяни грабували будинки людей, які змогли самотужки вибратися. Або тих, які сидять на даху. Вони по них приїжджають і починають завантажувати їхні речі собі. Окупанти позавчора грабували в Риковому. Ще снаряди продовжують вибухати, а вони ходять обносять хати”, — розповідає Сергій Данилов.

За його словами вчорашнє влучання у великий склад боєкомплекту в  Риковому справило надзвичайно великий вплив на настрої колаборантів і російських військових:

"Як розповідають мені місцеві, за день до цього вони бачили веселих впевнених людей, які смажать шашлики, включають голосно музику, як це роблять росіяни… Після того, що відбулося в Риковому, усі одразу стали сумними”. 

У Генічеську і в Скадовську окупанти ще спроможні підтримувати дисципліну, вважає спеціаліст. Винятком є приїзд із фронту військових частин. Тоді військові грабують усіх, дуже часто колаборантів, і нікого не слухають. Навіть доводиться застосовувати вогнепальну зброю. 

У Каланчаку та Чаплинці росіяни втрачають контроль, стверджує Данилов:

“Раніше вони встановлювали правила, не дозволяли мародерства, наприклад. Почала працювати комендатура. А зараз розповідають, що й російські військові, і місцеві бандити, які з ними в змові, просто грабують людей”. 

Спеціаліст пояснює таку поведінку росіян:

“Як тільки якісь події ставлять під сумнів функціональність і стійкість системи, і виникає невизначеність, вони одразу починають грабувати. Мінімальна дезорганізація супроводжується пограбуванням. Тобто вони грабують  за будь-якої незрозумілої ситуації. ”

Раніше ми писали, що росіяни крадуть матеріальні цінності та забирають українські документи жителів тимчасово окупованих Нової Каховки, Олешок та Голої Пристані на Херсонщині.  Буцімто вони ліквідовують наслідки свого теракту на Каховській ГЕС. Росіяни це роблять для того, аби чинити психологічний тиск на місцевих жителів та змусити їх оформлювати російські паспорти, стверджують активісти.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ