Підтримати нас

Призначено будівельно-технічну експертизу мостопереходу

Автор статті
17 жовтня 2018 14:45
933
Поширити:

Правоохоронці розслідують нові махінації на будівництві шляхопроводу по просп. Адмірала Сенявіна - вул. Залаегерсег у м. Херсоні.

.

Із самого початку шляхопровід «лихоманить»: будівництвом то опікувалася міська рада, то обласна адміністрація, проте кримінальні справи та судові тяжби його «не залишають».

Зокрема, перша кримінальна справа була відкрита у 2015 році за статтею «Зловживання владою» проти службових осіб управління капітального будівництва Херсонської міської ради. На той час керував управлінням Василь Карауш. Правоохоронці звинувачували його спочатку у зловживанні владою через те, що протягом  2013-2014 років незаконно закупили послуги в одного учасника торгів - ДП «Херсонський облавтодор», чим спричинили державі великі збитки. Але згодом правопорушення перекваліфікували на службову недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки. Звинувачений уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, справа в серпні цього року нарешті потрапила на розгляд суду, але її  повернули для продовження досудового розслідування. Адже в підготовчому судовому засіданні обвинувачений від затвердження угоди відмовився.

Ще одну кримінальну справу відкрито 1 липня цього року, але за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3,4 ст. 191 КК України, тобто - привласнення, розтрата майна у великих розмірах, вчинена за попередньою змовою групою осіб (карається  позбавленням волі до восьми років).

Цього разу слідство підозрює службових осіб ПрАТ «Укратоменергобуд» та ТОВ «Ростбуд Інвест».

Згідно з матеріалами справи, рік тому, 4 жовтня 2017 року, Управління капітального будівництва ОДА (на даний час - Департамент будівництва та розвитку інфраструктури Херсонської обласної державної адміністрації) уклало договір з приватним акціонерним товариством «Укратоменергобуд» стосовно робіт по улаштуванню залізобетонних буронабивних паль майбутнього мостопереходу. За це підприємство отримало авансом понад  51 мільйон гривень (51 802 125 грн.). Роботи мали виконати до 16 травня 2018 року. Підрядчик залучив «помічника» - субпідрядника - товариство з обмеженою відповідальністю «Ростбуд Інвест» і встиг вчасно - уже 11 травня замовником, тобто управлінням капбудівництва ОДА, підписано акти прийому виконаних робіт.

Але згідно з інформацією голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, вартість будівельних робіт і матеріалів було завищено, а обсяги фактичної виконаної роботи не відповідають  даним, зазначеним в актах. Інформація підтвердилася у липні - згідно з висновком спеціаліста, підрядником безпідставно включено до акту виконаних робіт влаштування трьох буронабивних паль майже на півмільйона гривень (на суму 461 818 грн.).

Тепер слідчі звернулися до Херсонського міського суду з клопотанням  долучити до справи ще й фахівців Херсонського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС України. Слідчий суддя Галина Радченко клопотання задовольнила.

Експерти мають встановити:

- Чи відповідають обсяги та вартість фактично виконаних будівельних робіт та використаних матеріалів даним, що зазначені у первинній звітній документації з будівництва, у т.ч. у актах приймання виконаних будівельних робіт? Якщо не відповідають, то в якому обсязі та вартості?

- Чи відповідає якість виконаних будівельних робіт проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва (ДБН, СНиП, стандартам, технічним умовам тощо)? Якщо не відповідають, то в чому полягають невідповідності?

P.S. ПрАТ «Укратоменергобуд», згідно з даними Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб, зареєстровано в Києві, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) значиться Баштаненко Олександр Сергійович, мешканець м. Кривий Ріг, керівником (виконуючим обов'язки) - Когут Юрій Миколайович.

ТОВ «Ростбуд Інвест» теж зареєстроване в м. Київ, засновник та кінцевий бенефіціарний власник - киянин Рудомина Руслан Миколайович, керівник - Кириленко Олексій Леонідович.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ