Підтримати нас

Посівна кампанія на Херсонщині під загрозою: поля заміновані, техніки немає, фермери на війні

Vgoru
Автор статті
12 лютого 2023 08:52
1,067
Поширити:

Якою буде посівна-2023 на Херсонщині та чи працюватимуть аграрні підприємства на звільненій від окупантів території? У керівників районних військових адміністрацій області розпитали журналісти “Новини Приазов’я”. І відповідь від посадовців невтішна.

У Нововоронцовській громаді ворожими обстрілами зруйновано більшість сільськогосподарських підприємств. Також є кадрова проблема через мобілізацію, каже начальник Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький.

“Війна в державі та втрати на фронті потребують поновлення особового складу. Тому, звісно, чоловіки йдуть на фронт, працювати на полі нікому», – зазначив він.

Усі підприємства у громаді, за словами Селецького, зараз повністю законсервовані, там проводять облік втрат та пишуть заяви на відшкодування. Оскільки техніка, яка була в окупації, або понівечена, або вкрадена.

Ще велика проблема – заміновані поля. У Великоолександрівській громаді небезпечними предметами забруднено 95% території. Розповіла журналістам начальниця Великоолександрівської селищної військової адміністрації Наталія Корнієнко.

«На сьогодні йде розмінування по лінії там, де є ремонт критичної інфраструктури. На жаль, поки немає мови про розмінування лісонасаджень, полів. І на сьогодні, бо ми сільськогосподарський регіон, лише в нашій громаді 78 тис. га потребують все ж таки обстеження. Є багато полів, де стирчать хвости ракет та мін», – зазначила Корнієнко.

Схожа ситуація й у Високопільській громаді. Її очільниця Ганна Шостак-Кучмяк розповіла, що там намагаються якнайшвидше перейти до розмінування земель.

“Наша економіка в громаді була поставлена на землі. Всі податки надходили від землі. Зараз неможливо обробляти ці гектари, бо вони буквально нафаршировані вибухонебезпечними речовинами. Тому працюємо над тим, щоби якнайшвидше розмінувати землю, щоб аграрії вийшли в поле”, – наголосила Шостак-Кучмяк.

Керівники громад сподіваються, що найближчим часом отримають від посольства Швейцарії обіцяну спеціальну машину для розмінування. Тоді, кажуть, процес піде швидше.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ