Підтримати нас

Поширення фейку про евакуацію держслужбовців із Херсона: причини та цілі

Вгору
Автор статті
07 березня 2024 08:00
346
Поширити:

Триває російська кампанія з дезінформації щодо ситуації на півдні України, одним із таких “фейків” і стала евакуація державних службовців із Херсона.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” розповів начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков.

За словами Толоконнікова, останнім часом активно поширюється неправдива інформація, що нібито правоохоронці та держслужбовці перевозять документи й самі планують виїздити з Херсона.

На його думку, росіяни взяли за ідею цього фейку ситуацію, коли восени 2023 року незаконна влада стала вивозили архіви з окупованої Нової Каховки й інформація про це стала розповсюджуватись. Тому вони вигадали схожу історію про Херсон, профінансували та поширили по підконтрольних РФ медіа та телеграм-каналах.

Насправді українські держслужбовці в Херсоні можуть переїздити внаслідок руйнації адмінбудівель, де розташований той чи інший орган виконавчої влади.

“Звичайно, після цього працівники переїжджають в інше приміщення. І люди можуть бачити, як переводять якісь документи”, – розповідає Олександр Толоконніков.

Також будівлі державних структур у Херсоні часто розташовані в центрі міста, або недалеко від берега, а отже вони часто потерпають від обстрілів армії РФ. Саме тому можуть бути переїзди держслужбовців у межах міста, але ніхто з Херсона не виїздить.

Толоконніков каже, що цей фейк запустили задля залякування мирного населення, а також щоб погіршити імідж українських держслужбовців та правоохоронців в очах людей.

  • Нещодавно начальник Херсонської МВА Роман Мрочко з посиланням на Сили оборони та Центр протидії дезінформації, спростовував фейк про евакуацію держслужбовців з Херсона.
  • Секретар регіонального відділення партії “Єдина Росія” Ігор Кастюкевич 22 лютого заявив одному з пропагандистських видань, що мешканці правобережжя Херсонщини нібито потерпають від гуманітарної катастрофи та звинуватив у цьому українську владу.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ