Підтримати нас

Понад 380 дітей повернули з окупованих територій: історії порятунку дітей, уродженців Херсонщини

20 червня 2024 07:15
277
Поширити:
Фото: Олександра Корнякова, "Вгору"

З окупованих територій та Росії вдалось повернути 384 дитини, з них 92 дитини-сироти.

Про це повідомив засновник “Save Ukraine” Микола Кулеба у панельній дискусії «Масштаб виклику» у Гаазі на базі Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти.

Він зазначив, що найважче – розшукувати дітей-сиріт, яких вивезли до російських інтернатів та яких влаштували в сім'ї. 

Також проблема виникає в комунікації із дітьми:

“Як тільки ми починаємо спілкування із дітьми через соціальні мережі, щойно мова заходить про повернення в Україну, ми фіксуємо, що замість дитини починає з нами спілкуватися доросла людина. По манері спілкування і методам ми впевнені, що це – представники російських спецслужб”.

Кулеба розповів про Ростислава, який жив разом із бабусею на Херсонщині. Після того як бабуся померла вже під час окупації території Херсонської області, хлопця російські окупанти незаконно вивезли в Крим. Там він перебував у таборі, де разом з іншими дітьми зазнав психологічного тиску. Їх змушували відмовлятись від українського громадянства.

“За непокору його відправляли в ізолятор”, – розповів Кулеба.

Хлопця потім відправили у військову академію. Через організацію “Save Ukraine” його вдалось повернути на підконтрольну Україні територію, де він проходив реабілітацію.

Ще одна дитина – 17-річна Ілона з Берислава Херсонської області, яку допитували військові РФ. Вони дізнались, що її брат військовий ЗСУ. Її незаконно вивезли до окупованого Криму, потім – до Краснодарського краю РФ. Її також вдалось повернути на підконтрольну Україні територію.

  • “Save Ukraine” – благодійна організація, яка допомагає родинам і дітям, що постраждалим від війни. Це комплексна мережа порятунку, яка координує зусилля, що спрямовані на евакуацію людей із зон бойових дій, відновлення їхнього життя і повернення з РФ депортованих дітей.
  • Журналіст британської газети The Independent Том Вотлінг зазначив, що понад 70 таборів для “перевиховання” дітей виявили на території Білорусі та окупованому Криму. З моменту повномасштабного вторгнення військових РФ на територію України до таких таборів відправили близько 20 тисяч дітей з України.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів