Підтримати нас

Підтримати та надихнути

Автор статті
03 грудня 2015 07:32
598
Поширити:

Минулого тижня у Херсоні відбулась унікальна подія. Наш обласний центр обрали для проведення Першого україно-чеського БарКемпу.

Проходив він у Херсонському держуніверситеті. Його організатори – чеський незалежний соціальний екологічний рух “NESEHNUT” та Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я.

Що ж таке БарКемп і в чому його унікальність? Це відкриті майстер-класи, які проводять самі учасники. Це дискусії, презентації цікавих проектів, програм, ініціатив, обмін інформацією та досвідом.

– Чому Херсон? Бо у вашому місті багато активних людей. Ми побачили чимало проектів, що нам сподобалися. У цього заходу є дві мети. По-перше, сформувати платформу для обміну хорошим і не дуже досвідом. Друга – мотивувати та надихати людей, щоб вони взагалі щось робили, – розповів організатор БарКемпу Петер Михалек.

Протягом двох днів чеські та українські активісти обмінювалися думками, досвідом, радилися та планували нові акції.

– Що я заберу з БарКемпу? Натхнення від того, що в Україні існують ініціативи, створені на рівні громади, а не політиків/бізнесменів/журналістів. Ініціативи, здатні впливати на владу. Натхнення від людей, які змушують “сильних цього світу”  рахуватися з собою. Натхнення від того, що є люди, які відмовилися від очікування змін. І почали крок за кроком змінювати все власноруч. Незважаючи на усі складнощі та скепсис з приводу громадянської активності в Україні. Заберу з собою надію на появу повноцінного громадянського сектору, який протисне такі потрібні для країни та суспільства реформи, – поділився з нами враженнями учасник заходу, український правозахисник Роман Рибаков.

Херсонські активісти вразили  чеських колег своєю діяльністю та нестримним бажанням змінювати себе та країну на краще.

– Гості розповідали, як вони контролюють обіцянки своїх політиків  та як “тролять”  їх в соціальних мережах, як можна зробити свою кампанію більш успішною. Досвід українських активістів, звичайно, є для мене ближчим. На БарКемпі я презентувала досвід адвокасі-кампаній, які були спрямовані на привернення уваги влади та громади до проблемних питань–  культурного дозвілля для молоді, відсутності дитячих та спортмайданчиків, благоустрою та облаштування парків. Дуже дякую організаторам,  я змогла передати свій досвід, отримати купу корисних порад та надихнутися на нові справи! – розповіла учасниця БарКемпу, керівник Білозерського Центру правової інформації та консультації Елла Петренко.

Херсон так вразив чеських організаторів, що вони планують наступного року знову провести в нашому місті БарКемп. А це вже будуть нові ідеї, нові здобутки та нові люди, які хочуть змін.

${gallery:0c2b89cb253e9301989228c22b6ae2e0}

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ