Підтримати нас

Перший сніг: як Херсонщина долала наслідки негоди

Автор статті
12 лютого 2020 14:15
813
Поширити:

Довгоочікуваний сніг приніс херсонцям не тільки відчуття зими, але й незручності від зміни погодних умов.

Чотири морозні дні мобілізували рятувальників, комунальні підприємства та  служби, що відповідали за розчищення снігу та боротьбу з негодою. Онлайн-газета «Вгору» дізнавалась, як працювали рятувальні, дорожні та комунальні  служби під час цих чотирьох, можливо, останніх в сезоні, сніжних днів.

За словами начальника сектору зв'язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю Державної служби з надзвичайних ситуацій Квіти Заобурної, по Херсону вчасно оголосили надзвичайний стан. Та заборонили проїзд по місту для великогабаритних автомобілів:

"Минулого та позаминулого років одна з головних проблем була, наприклад, у районі площі Корабелів, — розповідає Квіта Анатоліївна. — Фури спускалися з моста, виїжджали на вулицю Качельну (колишня Сорокіна), і буксували там, перекриваючи рух іншому транспорту. Така сама ситуація відбувалася на шосе В’ячеслава Чорновола (колишнє Киндійське шосе) від селища Антонівки до «Салюта». Цього ж року вчасно спрацювала міська комісія техногенно-екологічної безпеки, тому в Херсоні автомобілі ми майже не витягували".

Інша ситуація склалася на обласних дорогах. З шостого лютого рятувальники допомогли вибратись із заметів 115 автомобілям, більшість із яких — великогабаритні:

"Деякі фури були з вантажем по 20 тонн, — каже Заобурна. — На ожеледиці водій не впорався з керуванням, вантажівку розвернуло поперек дороги… Викликають нас, а ми вже допомагаємо, розвертаємо авто. У нас є для цього КАМАЗ, Урал. Буває, виносить в кювет, звідти дістаємо. Буквально вчора вночі, 11 лютого, визволили із затору 10 вантажних автомобілів. Застрягли у Каховському районі на трасі м14 між селами Роздольне і Петропавлівське".

За чотири дні рятувальники витягнули близько десяти карет швидкої допомоги. ФотоГУ ДСНС України у Херсонській області

Херсонські рятувальники вже знають, де по області є потенційно небезпечні ділянки, ділиться пані Квіта. Наприклад, біля Шилової Балки Бериславського району дорога пролягає крізь пагорби. Її часто замітає снігом, а на підйомах знову ж таки буксують фури:

"Схожа ситуація біля Дудчан Нововоронцовського району та на об’їзній трасі М14 навколо Херсона, що огинає Чорнобаївку і Зеленівку, — згадує Квіта Анатоліївна. — У деяких випадках витягати автівки з заторів допомагали військові. Втім, цього року снігових та морозних днів було небагато  та й дороги нормально розчищали".

Як розповів заступник директора комунального підприємства «Міське дорожнє управління», що займається розчисткою доріг Херсона Олександр Зубович, щоночі спеціалісти КП двічі об’їжджають місто:

"Я сам сьогодні, о другій та о п’ятій годині ночі перевіряв стан доріг, — знизує плечима Зубович. — Щоночі у нас чергують дві машини. А якщо температура впаде, то виходить вся техніка. Шостого числа, перед першим снігопадом, чергували всі. Всі працівники о 12:00 ночі були на роботі. Перша машина виїхала з першим снігом".

Всього у власності КП «МДУ» три машини, що посипають дороги піщано-соляною сумішшю, чотири — можуть посипати та прибирати та три, які лише прибирають. Відомості про роботу кожної одиниці техніки можна відстежувати онлайн за допомогою спеціального сервісу на сайті міської ради.

За даними комунального підприємства «Міське дорожнє управління», з четвертого по десяте лютого у Херсоні загалом очистили 530 кілометрів доріг. Піско-сольовою сумішшю посипали 794 кілометри доріг, на що витратили 834 тони суміші та 40 тонн солі. Фото онлайн газета «Вгору»

Водночас, як зазначив прес-офіцер патрульної поліції Херсона Андрій Кований, після того, як випав сніг, кількість дорожньо-транспортних пригод по місту суттєво не змінилась:

"За статистикою, десять ДТП в день по Херсону — це нормально, — ділиться Андрій Кований. — Наприклад, шостого лютого сталося 13 аварій, а дев’ятого лютого, у неділю, дві. На вихідних трафік завжди менший.  Загалом, в період з шостого по десяте люте по місту стались 47 ДТП. У трьох з них травми різного ступеня тяжкості отримали дві людини. І ще троє загинули в аварії маршрутки з легковою автівкою".

За даними поліції, водій «Деу Сенс» перевищив швидкість, не впорався з керуванням та врізався в маршрутку. Три з чотирьох пасажирів автівки загинули. Фото ГУ Національної поліції Херсонської області.

Як зазначає  Андрій Кований, будь-яке ДТП є порушенням правил дорожнього руху. Але неутримання доріг в належному стані — це теж порушення з боку балансоутримувача. Та, за словами прес-офіцера, у більшості випадків, аварії відбуваються з вини водіїв. Водій має сам визначати безпечну швидкість, тримати безпечну дистанцію за будь-якої погоди: сніг, ожеледь, дощ, туман, тощо. І діяти відповідно до обставин.

 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ