Підтримати нас

Олександр Ірванець розповів херсонцям про вищий пілотаж драматургії. ФОТО

Vgoru
Автор статті
23 травня 2018 13:44
454
Поширити:

Майстер-клас одного з провідних українських письменників — прозаїка, поета, перекладача і драматурга Олександра Ірванця — був проведений у рамках XX міжнародного фестивалю “Мельпомена Таврії”.

Ірванець зустрівся з херсонцями у креативному просторі Urban CAD. Були присутні місцеві літератори, науковці, а також просто шанувальники мистецтва.

Письменник розповідав про майстерність драматурга на прикладі п’єс видатного польського письменника Януша Главацького (1938-2017), твори якого перекладені українською мовою здебільшого саме Олександром Ірванцем.

Розглядалися такі п’єси Главацького як “Попелюха” і “Антігона у Нью-Йорку”. Гість розповів про особливості підходу видатного польського драматурга до зображення рис характерів персонажів та його вміння за допомогою певних деталей зробити кожного із своїх героїв живим і колоритним, зі своєю “родзинкою”. До речі, усі ці п'єси - з дуже цікавою сценічною історією. Наприклад, "Попелюху" ставив на Бродвеї один з провідних кіно- і театральних режиссерів сучасності Денні Бойл, а одну з головних ролей грав відомий шанувальникам кіно Крістофер Уокен.

Після майстер-класу відомий літератор провів автограф-сесію. Також у програмі фестивалю "Мельпомена Таврії" була показана вистава Херсонського академічного музично-драматичного театра ім. М. Куліша "Зрада" за п'єсою Олександра Ірванця.

Олександр Ірванець народився 24 січня 1961 року у Львові. Тривалий час жив у Рівному. Закінчив 8 класів Рівненської СШ № 18 (1976), Дубенське педагогічне училище (1980) та Літературний інститут ім. Горького (Москва, 1989). Твори перекладалися англійською, німецькою, французькою, шведською, польською, чеською, білоруською, російською, італійською, хорватською мовами. 17 квітня 1985 разом із Юрієм Андруховичем (його теж чекають у Херсоні з презентацією нового роману "Коханці юстиції") та Віктором Небораком заснував літературне угруповання Бу-Ба-Бу.

З 1993 року постійно мешкає в Ірпені під Києвом. З початку 2000-х рр. працює в драматургії та прозі. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ