Підтримати нас

Окупанти заявили про відновлення роботи лікарні в Каховці, але вона запрацювала лише частково

Vgoru
Автор статті
09 липня 2023 10:05
350
Поширити:

Російські окупанти заявили про відновлення роботи захопленої Каховської центральної міської лікарні імені родини Панкеєвих, яку вони розграбували й закрили в січні 2023 року. Вони стверджують, що повернули усе вивезене медичне обладнання, однак щонайменше половина виявилася розбитою й непридатною для використання.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як зазначається, інформацію про відновлення роботи лікарні в Каховці поширили російські окупаційні телеграм-канали. Вони заявили, що до закладу повернули 100% усього незаконно вивезеного обладнання.

Окупанти стверджують, що в лікарні відкриті 12 ліжок, з яких 5 – хірургічного відділення, 5 – травматологічного і 2 – реанімаційного. Тут нібито приймають невропатолог, травматолог, гінеколог, мамолог і хірург. Загарбники запевняють, що в разі відсутності потрібних лікарів, пацієнтів доставляють до інших лікарень Херсонської області, що не відповідає дійсності.

«Насправді окупанти відкрили закриту ними ж лікарню лише частково. До великої війни в ній було 170 ліжок. Ті 12, про які вони говорять – це ні про що. Крім того, вони так і не відновили роботу пологового і педіатричного відділень. А половину обладнання, яке вони вивозили до Новотроїцького Генічеського району, повернули у розбитому і непридатному вигляді. От що можна було робити аби зламати ендоскопічну стійку вартістю на лютий 2022 року майже один мільйон гривень? Вона тепер непридатна до використання», – анонімно розповіли ЦЖР мешканці Каховки.

За їхніми словами, окупанти продовжують використовувати обладнання і препарати, закуплені коштом українських платників податків і нічого свого до лікарні не завозять. Також вони незаконно тиснуть на тих лікарів, які залишаються в окупації та вимагають від них виходити на роботу.

Каховську лікарню окупанти розграбували й закрили в січні 2023 року. Відтоді мешканцям Каховки за медичною допомогою доводилося самостійно їздити більш як 150 км до Скадовська об’їзною трасою через Олешки й Голу Пристань, бо пряму дорогу туди окупанти розбили ще торік. Тож заяви російських загарбників, що хворих вони доставляють до інших лікарень з Каховки є брехнею, стверджують у Центрі.

Нагадаємо, у травні російський військовий хірург та юрист Олександр Шиловіч став новим “головним лікарем” Каховської центральної лікарні та Каховського центру первинної медико-санітарної допомоги, які захопили окупанти. У березні гауляйтер Каховки Павло Філіпчук розкритикував рішення окупаційного “міністерства охорони здоров’я Херсонщини” про закриття місцевої лікарні та вивезення з неї медичного обладнання.

Судитимуть мешканця Каховки Олександра Ларченка, за фактом пособництва державі-агресору. Він у травні 2022 року перейшов на бік ворога та очолив телерадіокомпанію «Рубінтелеком».

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ