Підтримати нас

Новий державний реєстр – реєстр адрес. Навіщо він знадобився

Реклама
Автор статті
27 квітня 2024 13:43
165
Поширити:
Фото: Укрінформ

В Україні розпочинають впроваджувати анонсований ще торік Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА), мета його – впорядкувати дані адресації об‘єктів нерухомості як в контексті містобудування, так і в контексті майнових прав. У Слузі народу повідомили, що наразі займатимуться цим більше, ніж у 800 українських територіальних громадах, фахівці яких пройшли навчання зі здійснення та забезпечення організаційної, методологічної й технічної підтримки і супроводу громад під час наповнення ЄДРА.

Ще 412 громад зараз перебувають на фінальній стадії навчання, яке проводить Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерство цифрової трансформації за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS» та EU4DigitalUA. Ці громади доєднаються до процесу наповнення реєстру відразу після його завершення та підтвердження отриманих навичок.

Впорядкування містобудівної документації неможливе без всієї інформації з наявними реєстрами нерухомого майна. Втім, щоб мати чітке розуміння ступеня цієї верифікації, необхідно впорядкувати процедуру присвоєння адрес. Іноді навіть зайва крапка, літера або зайве тире формує два об‘єкти нерухомості. Як наслідок – численні порушення у містобудівній документації. А українці через це часто не можуть отримати держпослуги у сфері нерухомості», – Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.

Інформація з ЄДРА забезпечуватиме взаємодію між інформаційними системами на різних рівнях управління. Це дасть змогу громадянам мати достовірні дані в реєстрі та отримувати низку потрібних соціальних і адміністративних послуг: реєстрацію місця проживання, отримання пільг чи субсидії. Також даний реєстр убезпечить від шахрайства щодо прав власності на нерухомість.

За словами Шуляк, в результаті підготовчої й навчальної роботи з особливостей наповнення і функціонування ЄДРА наразі в кожній області сформовано 24 команди «менторів» з 73 фахівців обласних військових адміністрацій, райдержадміністрацій та громад. Навчено 1099 фахівців органів місцевого самоврядування, які отримали відповідний сертифікат про готовність до роботи й підтвердили навички.

Очільник Херсонської обласної організації партії «Слуга Народу», перший заступник голови-керівник виконавчого апарату Херсонської обласної ради Юрій Соболевський додав: «ЄДРА буде частиною вже успішно реалізованого проєкту з цифровізації будівельних процесів – Єдиної електронної системи у сфері будівництва, яка своєю чергою буде частиною електронного містобудівного кадастру державного рівня. Мета роботи е-системи – досягти антикорупційного ефекту, усунувши людський фактор». 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ