Підтримати нас

Нардепи пропонують перекроїти райони Херсонської області

Автор статті
08 грудня 2018 11:00
645
Поширити:

У ВРУ зареєстровано законопроект про зміну меж районів Херсонської області, ініціаторами якого є нардепи від Херсонщини Сергій Хлань та Олександр Співаковський.

Необхідність таких змін пояснюється тим, що у результаті децентралізації ОТГ перебирають на себе майже всі повноваження, які належали до компетенції районних рад, передає ПІК.

Відповідно до цього законопроекту пропонується змінити межі районів Херсонської області включивши до складу:

- Херсонського району – Білозерський, Голопристанський, Каланчацький, Олешківський, Скадовський райони;

- Каховського району – Великолепетиський, Верхньорогачицький, Горностаївський, Нижньосірогозький, Чаплинський райони;

- Бериславського району – Великоолександрівський, Високопільський, Нововоронцовський райони;

- Генічеського району – Новотроїцький, Іванівський райони.

Як відзначається у пояснювальній записці, на Херсонщині станом на листопад 2018 року створена 31 ОТ з 41, запланованих відповідно до Перспективного плану формування спроможних громад області (із внесеними змінами).

«Об’єднані територіальні громади охоплюють 35 % площі Херсонської області. Понад 36% населення області вже входить у склад ОТГ. 32% рад базового рівня прийняли рішення щодо формування об’єднаних територіальних громад на території Херсонської області», - відзначається у документі.

У 11 з 18 районах області створені ОТГ, у 11 районах районний центр є також центром ОТГ. Площа 3 районів більше 50 % покрита ОТГ.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, ОТГ перебирають на себе майже всі повноваження, які належали до компетенції районних рад. Таким чином, функціонування останніх стає неефективним через фактичну відсутність чи істотне зменшення функцій. Це створює соціальну напругу та непрості відносини між районною ланкою влади та новоствореними громадами.

Тож, як вважають автори законопроекту, є передумови для зміни меж існуючих районів.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ