Підтримати нас

На Херсонщині гроза та вітер: синоптик розповів, яка погода була раніше

14 травня 2024 07:34
532
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"\Херсон, 2023 рік

Зараз відбувається перехід від весни до літа, тому очікуються на Херсонщині грози та посилення вітру.

Про це в ефірі “Вгору” повідомив начальник Херсонського обласного центру гідрометеорології Юрій Кіріяк. 

Він додав, що такі погодні умови фіксують кожного року. І активність метеорологічних явищ (це такі явища погоди: туман, гроза, град, посилення вітру, шквал, смерч, пилова буря, хуртовина, налипання мокрого снігу, ожеледь) збільшується.

“Що ж ви ж бачите, зараз соціальні мережі та інтернет дає можливість бачити той град, який випадає на різні території планети. Він може зашкодити людині та середовищу. Все це фіксується і воно буде в нас”, – зазначив Юрій Кіріяк.

Синоптик розповів, що наразі спостерігається погода, яка була в 70-80-х роках. Вона типова, але нетипові коливання. Також фіксують ріст середньої температури та тепліші зими.

За його словами клімат змінюється. Водночас ці зміни посилює діяльність людини. Наразі невідомо, як війна вплине на сейсмічні ситуації, циклони. Адже в повітря викидається багато забруднювальних речовин, і на їх вивчення потрібно буде близько 50 років.

Синоптик зазначив, що треба допомагати планеті й починати варто треба з себе:

“Якщо кожен в себе не заасфальтує діляночку, а посадить дерево, висіє траву, не ввімкне ввечері зайві лампочки в оселі, не виллє зайві там два-три літри води просто так. Ось це буде вклад кожного в загальний екологічний статус”, – додав  начальник.

  • У коментарі “Вгору” Юрій Кіріяк зазначив, що вночі 11 травня в Херсоні спеціалісти зафіксували північне сяйво.
  • Вночі та вранці 24 квітня у Херсоні, синоптики зафіксували пил та пісок з Сахари. Активний циклон з південно-західної Європи приніс пил та пісок, які при випадінні зливового дощу залишили слід на поверхнях предметів та рослинах.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів