Підтримати нас

На п’ятнадцятий день почали схиляти до співпраці: історія затримання та катування волонтера з Херсона

26 червня 2024 14:29
341
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, "Вгору"

Під час окупації території Херсонської області, російські військові створювали місця для незаконного затримання та катування людей. 

Про це йдеться на сторінці “ZMINA”.

У матеріалі зазначається, що одне із таких місць окупаційні війська створили в ізоляторі тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні. 

Російські спецслужби кожного дня катували там людей, яких незаконно утримували. Після звільнення міста ЗСУ журналісти ідентифікували тих, хто керував в’язницею з липня до жовтня 2022 року.

Один із жителів Херсона, волонтер Юрій (імʼя змінили з міркувань безпеки) розповів про його незаконне затримання та катування в захопленому ізоляторі.

Чоловік зазначив, що в березні 2022 року російські окупанти перестали пропускати волонтерів: 

Спочатку росіяни нейтрально ставилися до місцевих волонтерів, однак згодом усе змінилося. Потім почали брати людей у полон. Хтось просто так “здавав” та переходив на їхній бік, а хтось під тиском“.

Юрій розповів, що ФСБ та росгвардійці катували людей, а звичайні солдати були охоронцями:

“(ред. представники ФСБ) перебували там або до вечора, або інколи приїжджали, якщо треба було. І там на ніч залишалося декілька росгвардійців. Перші 4 дні вони до мене вночі заходили два рази, били та знущалися”.

Після 15 діб катувань, військові РФ почали схиляти чоловіка до співпраці. Але вони не отримали від нього жодної інформації, тому відпустили.

  • Журналісти “Слідство.Інфо” ідентифікували військових РФ, які били, погрожували зброєю, катували чоловіків в ізоляторі тимчасового тримання в Херсоні влітку 2022 року. Герой фільму “Він Теж” Олег впізнав російських військових, які катували його. Це Рінат Джиганов і Роман Попов.
  • В сюжеті Bihus.Info розповіли про жителів Херсонщини, яких незаконно затримували та катували військові РФ під час окупації міста. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів