Підтримати нас

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю – фоторепортаж

Vgoru
20 квітня 2016 00:43
728
Поширити:

Семеро людей отримали вогнепальні поранення, п’ятьох було жорстоко побито, а також розбито шість автомобілів.

 Такими є наслідки нападу заїжджих рейдерів на жителів села Сергіївка Новотроїцького району на Херсонщині.
На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Селяни перекрили дорогу в Новотроїцьку та вимагають захисту

Причиною нападу стали близько 1000 га пайових земель, які селяни Сергіївки минулої осені передали в оренду ПСП «Ушба». З того часу в селі триває конфлікт між людьми і попереднім орендарем. Останній не погодився із рішенням людей та вирішив повернути собі землю, яку раніше обробляв.

О 5 годині ранку 14 квітня озброєні люди в камуфляжах та балакавах напали на охоронців поля ПСП «Ушба». Вони побили охоронців, відібрали мобільні телефони та викинули людей у зрошувальний канал. Потерпілі відразу звернулися до поліції, проте вчасної реакції правоохоронців на події не було. Це призвело до ще більшої трагедії. О 17 годині того ж дня близько 12 озброєних чоловіків, які потім виявилися жителями Запоріжжя, повернулися і відкрили вогонь з мисливської зброї по працівникам господарства, які проводили весняно-польові роботи на полі, навколо якого точаться суперечки.

– Близько 3-х годин дня дзвонить мені наш начальник охорони Красько Микола, – розповідає бухгалтер ПСП «Ушба» Олена Онищенко, – і каже: «Лена, у нас троє поранених». Потім дзвонить: «У нас 5 поранених», приїхали знову ці хлопці, приїхали вже з прутами, арматурою, приїхали з дрючками, з трубою обрізаної, зі зброєю.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Охоронець ПСП «Ушба» Красько Микола демонструє одну з тих куль, якими розстрілювали людей у селі

– Напали невідомі, хто зі зброєю, хто з палицями, і кийками. Почали стріляти. Після чого порізали колеса на машинах і зникли в невідомому напрямку, – пояснює нам Микола Красько.

Результат – сім людей з вогнепальними пораненнями доставлено до Новотроїцької ЦРЛ, ще шестеро було побито арматурою та трубами. Розбито шість автомобілів, які належали жителям.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Поранених та побитих людей забрала з поля "Швидка"

– Люди були госпіталізовані в наше відділення, – каже завідувач хірургічного відділення Новотроїцької районної лікарні Володимир Тунік. – Хворий, у якого була пошкоджена стегнова артерія він був госпіталізований в реанімацію. До нього був викликаний судинний хірург, який спробував врятувати ногу.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Завідувач відділення хірургії Новотроїцької ЦРЛ Володимир Тунік у палаті із постраждалими

Серед постраждалих – 38-річний житель с Сергіївка Олексій Листовецький. Йому впритул вистрілили в ногу із рушниці. Ногу чоловікові ампутували наступного дня у районній лікарні, оскільки поранення виявилося вкрай важким.

перекрили дорогу біля Новотроїцького районного суд
В Олексія стріляли упритул. Поранену ногу довелося ампутувати.

– Приїхали ми поле охороняти. Під’їхала до нас «Газель». Вискочили люди в зеленому. Один каже та не трогай, це сільські хлопці. А інший кричить: «Валіть усіх» і почали стріляти, – згадує Олексій. – Лікар сказав: піде гангрена – помреш. Я і кажу: ріжте ногу. Жити ж хочеться, діти дома.

У Олексія залишилося четверо дітей, для яких він був єдиним годувальником. Як жити далі і годувати сім’ю чоловік не знає.

Ще один постраждалий – місцевий фермер Сергій Ярещенко – теж в лікарні. Почувається вже краще, проте каже, що за 46 років свого життя навіть не міг уявити, що в їхньому маленькому селі таке може статися.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Сергій отримав вогнепальні поранення ніг

– Вони найняті якісь хлопці, приїхали постріляли людей як горобців, – неохоче коментує Сергій події того дня.

Групу нападників затримали. Але не правоохоронці, а бійці батальйону «Азов», які проводили антидиверсійні заходи у Новотроїцькому районі. Зі слів «азовців», невідомих чоловіків помітили у лісосмузі, де ті перевдягалися із камуфляжу у цивільний одяг. «Азовці» відреагували миттєво, затримавши всіх учасників нападу, які були без документів, проте, із холодною зброєю та наркотиками.

Всі затримані виявилися жителями сусідньої Запоріжської області, яких найняли для участі у конфлікті. Батальйон передав затриманих правоохоронцям, але наступного ж дня 10 із 12 затриманих відпустили на волю. Стосовно ще двох суд має визначити міру запобіжного заходу.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Новотроїцький районний суд має визначити міру запобіжного заходу для злочинців

– Всі 12 осіб із Запоріжжя, раніше судимі, – коментує адвокат потерпілих Сергій Іванців і перераховує статті за якими вже були засуджені нападники, – ст. 187 КК «Розбій», ст. 189 «Вимагання», ст. 296 «Хуліганські дії», ст. 185 «Крадіжки». Ось таких людей найняли для розправи – уголовників.

На Херсонщині рейдери постріляли селян, щоб відібрати землю
Жителі Сергіївки перекрили дорогу біля Новотроїцького районного суду, вимагаючи арешту рейдерів

Бездіяльність правоохоронних органів та безкарність злочинців викликали обурення у селян. 18 квітня вони перекрили дорогу біля Новотроїцького районного суду та вимагають арешту хоча двох учасників нападу, адже десятеро відпущених відразу зникли.

Жителі Сергіївки скаржаться, що їм погрожують вже розправами, якщо вони не припинять добиватися справедливості, але люди налаштовані стояти до кінця.

перекрили дорогу біля Новотроїцького районного суду
Якщо люди не знайдуть справедливості в своєму районі, то підуть шукати її у столиці

Якщо бандитів відпустять на волю, селяни збираються пішки йти до Києва, як колись жителі Врадіївки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ