Підтримати нас

На Херсонщині перевірити якість повітря допоможе пересувна лабораторія

Автор статті
29 березня 2020 08:00
657
Поширити:

Навчальний виїзд унікальної пересувної лабораторії моніторингу навколишнього середовища та впливу хімічних факторів відбувся у мікрорайон Таврійський.

Спеціалісти моніторили якість повітря. Завдяки сучасному обладнанню, данні фіксуються щотрисекунди. І одночасно досліджуються швидкість вітру, температура, тиск, концентрація різних речовин тощо.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

– 26 березня ми цілий день вивчали якість повітря. За результатами отримали перевищення рівня озону та сірководню. Перевищення за цими показниками відмічається у світовій науковій літературі при так званих фотохімічних смогах, коли під час взаємодії продуктів згоряння палива автотранспорту з сонячними променями можливе утворення токсичних речовин, у тому числі озону та сірководню. За даними світової літератури, майже всі великі міста планети страждають під час яркого сонця від фотохімічного смогу. – розповів начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства обласного управління Держпродспоживслужби Тарас Година – Арюпін.

За словами керівника Херсонської регіональної державної лабораторії ім. Професора Л.С. Ценковського Держпродспоживслужби Віталія Дериведмідя, необхідність у подібній лабораторії виникла після того, як у 2018 році прилеглі до окупованого Криму райони Херсонщини почали страждати від викидів невідомих речовин від заводів, які розташовані на тимчасово окупованих територіях. Тому в 2019 році Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області придбало пересувну лабораторію моніторингу параметрів забруднення навколишнього середовища.

Лабораторія може працювати без підживлення протягом доби. Її велика перевага в тому, що не потрібно зразки везти кудись для дослідження. Усі необхідні виміри та досліди можна робити одразу на місці та передавати дані на відстані.

Прилади, якими укомплектована пересувна лабораторія, відповідають сучасним технічним вимогам і методикам контролю параметрів довкілля, прийнятим в ЄС, українським санітарно-екологічним нормативам, мають декларацію про відповідність технічному регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки.

Прилади дозволять перевіряти ґрунт, повітря та воду на вміст шкідливих речовин.

Подібні дослідження будуть корисними для громад, на території яких знаходяться підприємства, що можуть забруднювати навколишнє середовище. Або підприємствам, які хочуть вивчити вплив своєї діяльності на екологію.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ