Підтримати нас

На Херсонщині пташиного грипу не виявлено

Автор статті
08 травня 2020 09:00
653
Поширити:

У другій декаді березня 2020 року на території Херсонської області проводився відбір посліду та відстріл дикої перелітної птиці для відбору біоматеріалу.

Відібрані зразки направили для дослідження до Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби. За результатами досліджень встановлено наявність РНК вірусу пташиного грипу типу А в біоматеріалі, який був відібраний в Голопристанському районі (мисливські угіддя села Олександрівка).

Було проведено зонування неблагополучного пункту, визначено буферну зону та зону нагляду. У буферну зону увійшли лише мисливські угіддя Олександрівської сільської ради. У зону нагляду увійшли 4 населені пункти, у яких утримуються свійські птахи в домашніх господарствах. З метою контролю за епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці планується відбір стандартних зразків біоматеріалу у домашньої птиці.

На виконання Плану протиепізоотичних заходів по грипу птиці на території Олександрійських мисливських угідь та населених пунктів зони спостереження Олександрівської та Садівської сільських рад Голопристанського району Херсонської області провели облік особистих селянських господарств (ОСГ), у яких утримується птиця. Щоденно здійснюється нагляд за клінічним станом птиці в ОСГ, всього оглянуто 693 голови птиці, поголів`я клінічно здорове.

У домашньої птиці на території населених пунктах Олександрійської та Садівської сільських рад були відібрали проби крові, змиви з трахеї та клоаки. Відповідно звіту про результати досліджень патологічного (біологічного) матеріалу Херсонської регіональної державної лабораторії їм. професора Л.С. Ценковського Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів збудника пташиного грипу (тип А) не виявлено.

17 квітня 2020 року в 3-х км зоні (Чорноморськогобіосферний заповідник та Голопристанської РГО УТМР) проведенообстеження угідь на предмет шляхів міграції та наявність хворої і загиблої птиці, в ході обстеження загиблої та хворої птиці не виявлено.

На території Олександрійських мисливських угідь з інтервалом у 21 день проведено дворазовий відстріл по три голови дикої птиці для дослідження на грип в Одеській регіональній державній лабораторії Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - збудника пташиного грипу (тип А) не виявлено.

На виконання протоколу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при обласній державній адміністрації структурними підрозділами Держпродспоживслужби в Херсонській областіпроведено інспектування/обстеження птахогосподарств Херсонської області, які розташовані біля великих водоймищ, де зупиняється дика перелітна птиця, населені пункти в радіусі 10 км від птахофобрик, особисті селянські господарства, в яких утримується різновидова та різновікова птиця, мисливські угіддя та населені пункти Чаплинського, Новотроїцького, Каланчацького, Голопристанського, Генічеського, Скадовського, Каховського районів, Біосферний заповідник «Асканія-Нова», Чорноморський біосферний заповідник, НПП Нижньодніпровський, Національний природний парк «Азово-Сиваський», НПП «Джарилгач», прибережну зону Азовського та Чорного морів, Каховського водосховища та річки Дніпро. Під час проведення обстежень мисливських угідь випадків захворювання чи загибелі серед птиці не встановлено.

Спеціалістами державних лікарень ветеринарної медицини Херсонської області, які входять до сфери управління Держпродспоживслужби, організовано 138 груп та постійно здійснюється контроль за клінічним станом птиці в господарствах усіх форм власності. Станом на 01.05.2020 року проведено 74354 обстеження господарств усіх форм власності в 586 населених пунктах області.

Проведено 1040 моніторингових досліджень на грип птиці (внутрішні органи, послід, змиви), з яких: 315 проб від дикої (методом ПЛР), 5 проб від синантропної (методом ПЛР), 540 проб з ОСГ (методом РЗГА) та 180 проб сироваток крові з птахогосподарств області (методом РЗГА) - вірусу пташиного грипу не виявлено.

Рішенням засідання ДНПК при Голопристанській районній державній адміністрації від 30 квітня 2020 року знято карантинні обмеження по грипу птиці з території Олександрійських мисливських угідь Голопристанського району Херсонської області з 30.04.2020 року. 

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ