Підтримати нас

На Херсонщині в річках “хронічно” виловлюють браконьєрів та заборонені знаряддя лову

Автор статті
12 грудня 2023 17:09
1,281
Поширити:

Інспектори Херсонського рибоохоронного патруля спіймали на річці Кошовій кількох браконьєрів, які сітками добули 44 кг риби.

Про це повідомляє вебпортал Державної екологічної інспекції України.

За офіційною інформацією, збитки рибному господарству склали 241 тис. грн. Крім того, в акваторії Кошової та озера Погоріле Перше рибоохоронці виявили ще кілька встановлених сіток та ятір. Інспектори очистили акваторію від них. А спійману рибу випустили, запобігши збиткам ще на 344 тис. грн.

Не меншим був “улов” й на початку грудня. І теж в акваторії Кошової у межах Національного природного парку «Нижньодніпровський». Рибоохоронці вилучили 4 безгосподарних ятері. Раків і рибу з них (раки – 152 екземпляри, бичок – 70 екз., окунь – 27 екз., молодь сома – 18 екз., карась сріблястий – 5 екз., тарань – 5 екз., молодь щуки – 3 екз. та лин – 1 екз.), повернуто до природного середовища в живому та неушкодженому стані. Інакше збитків рибному господарству країни було б завдано на понад 1,2 млн грн.

Кого саме спіймали у грудні на браконьєрстві, не розголошується. Втім, назвати людину правопорушником можна лише після того, як суд вивчить всі обставини справи та винесе вердикт.

Але вже є 31 постанови судів Херсонщини з початку відновлення їх роботи на місцях після деокупації правобережжя, винесені горе-рибалкам.

Відповідні документи оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зокрема, засуджено сім чоловіків, яких спіймали під час ловлі риби забороненими мисиновими сітками в серпні цього року:

  • Миколу Паталашку – в річці Інгулець в районі села Садове, під час лову. Його “здобиччю” було два карасі сріблястих, 0,5 кг. Збитки рибному господарству 2 тис. 101 грн 56 коп.
  • Юрія Гайдученка – на березі річки Інгулець у районі с. Ульянівка, при вибиранні сітки. Улов – короп вагою 1 кг. Збитки – 3 тис. 706 грн.
  • Сергія Педька – в річці Інгулець в районі с. Федорівка. При затриманні риби не виявлено.
  • Володимира Кречуна – в озері Білому біля с. Білозерка, на території Нацпарку «Нижньодніпровський». Спіймав сіткою в брід сім карасів сріблястих на три кг, одну молодь сазана вагою 1 кг, чотири окуні на 0,8 кг, та одного пузанка 0,1 кг.
  • Євгена Партенюху – теж в озері Білому на території НПП «Нижньодніпровський», але біля с. Приозерного. Затриманий після вибірки сітки, риби не виявлено.
  • Миколу Кисільова – на території Каховського водосховища відокремленої частини Республіканської затоки, на території Нацпарку «Кам'янська січ», ловив мисиновою сіткою з берега. Заподіяв рибному господарству України збитки на суму 10 тис. 533 грн 12 коп.
  • Віктора Писаренка в Дніпровсько-Бузькому лимані, на території НПП «Нижньодніпровський», біля с. Олександрівка. Улов – карась сріблястий 10 екз., молодь сазана 1 екз., тарань 1 екз. Збиток – 36 тис. 802 грн 62 коп.

Також у серпні на озері Солонець, район с. Олександрівка, потрапив на очі рибоохоронцям Караєв Андрій, який хотів наловити раків забороненою раколовкою, але не встиг. 

Усіх чоловіків, крім  Володимира Кречуна, оштрафовано на 340 гривень, вони мають також сплатити 536 грн 80 коп. судового збору та компенсувати завдані рибному господарству збитки (у тому розмірі, як було встановлено під час затримання).

Володимиру Кречуну “пощастило” – поки суд дійшов до розгляду його справи, закінчився термін притягнення до адміністративної відповідальності (три місяці після виявлення правопорушення). Тож у нього лише конфіскували знаряддя лову – мисинову сітку та гумові чоботи.

У інших правопорушників теж конфіскували сітки та раколовку. 

Також вже є рішення суду відносно Константина Трофименка. Він зловив мисиновою сіткою з берега р. Інгулець у районі с. Дар'ївка одного судака (1 кг) та одного карася сріблястого (0,4 кг) у жовтні цього року. У чоловіка також конфіскували сітку, він має сплатити аналогічний штраф та судовий збір, а ще компенсувати збитки у розмірі 5 тис. 168 грн.

А Державна екологічна інспекція України нагадує, що з 1 грудня 2023 року по 30 червня 2024 р. в Дніпровсько-Бузькій естуарній системі, нижньої частини Каховського водосховища Херсонської області діє заборона на вилов раків. Крім штрафу, на порушника накладаються санкції за кожен незаконно виловлений екземпляр – 3 тис. 333 грн за штуку незалежно від розміру. А за червонокнижні види – 51 тис. 585 грн.

Раніше Медіаплатформа “Вгору” повідомляла, що судитимуть окупаційного голову Лазурного на Херсонщині.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ